Gå till innehållet

Avtalsperiodens längd och löneförhöjningar behandlades i de kommunala avtalsförhandlingarna

De kommunala kollektivavtalsförhandlingarna som avbröts förra veckan har återupptagits. Förhandlingarna går nu framåt i rask takt. Förhandlingarna förs på distans på grund av coronavirusepidemin.

På fredag lämnade Offentliga sektorns union JAU (=JHL och Jyty) och Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU ett gemensamt moterbjudande till det avtalsförslag som Kommunarbetsgivarna KT tidigare givit.

– Förhandlingarna har framskridit och alla de frågor som är centrala med tanke på uppnående av ett avtal har varit framme på förhandlingsbordet. Förhandlingstakten har accelererat när utgången av mars hägrar, summerar JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine och förhandlingschef Kristian Karrasch.

– Vi tycker att det är viktigt att uppnå ett avtal inom en snar framtid. Om förhandlingarna nu skjuts upp, blir det svårare att senare uppnå ett bra avtal.

Denna vecka har parterna förhandlat om avtalsperiodens längd, löneförhöjningar, arbetstidens längd samt välmående i arbetet och arbetsgrupper. Dessa teman förekom särskilt på fredagens och söndagens förhandlingar.

– Det är utomordentligt viktigt för JHL att alla kommunbranschens personalgrupper får den löneförhöjning de gjort sig förtjänta av och att välmåendet i arbetet och arbetsförhållandena kan förbättras.

Härnäst kommer Kommunarbetsgivarna KT att diskutera separat med varje huvudavtalsorganisation.  Förhandlingarna fortsätter tisdagen den 31.3 kl. 14.

Ifall ingen lösning uppnås före utgången av mars, går kommunbranschen in i ett så kallat avtalslöst läge. För anställningsförhållandenas del innebär det att det gamla avtalet iakttas så länge förhandlingarna pågår och tills ett nytt avtal uppnås.

Mer information:
ordförande Päivi Niemi-Laine, tfn 040 702 4772
förhandlingschef Kristian Karrasch, 040 728 9046