Gå till innehållet

JHL: Finlands hantering av coronakrisen vilar i den offentliga sektorns händer – en snabb och rättvis lösning måste hittas i de kommunala avtalsförhandlingarna

Arbetstagarna i den offentliga sektorn måste få arbetsro i detta undantagstillstånd. De har förtjänat ordentliga löneförhöjningar och att slippa konkurrenskraftsavtalets förlängda arbetstid, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Förhandlingarna om de kommunala kollektivavtalen måste lugnas ner så de kan fortsätta i god anda, kräver Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL.

– Coronaviruset har försatt Finland i kris. Finlands säkerhet, människors liv och hälsa samt skolornas och småbarnspedagogikens roll i att möjliggöra kritiska uppgifter under krisen är beroende av den offentliga sektorns arbetstagare, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Förhandlingsparterna måste sträva efter en snabb uppgörelse, betonar Niemi-Laine.

– Det är nödvändigt för att ge den offentliga sektorns arbetstagare arbetsro. Vi behöver en överenskommelse om betydande höjningar. Dessutom är det dags att säga adjö till konkurrenskraftsavtalets förlängda arbetstid. Dessa yrkesgrupper är väl värda en löneförhöjning.

Staten måste trygga utkomsten

Coronakrisen kommer att få avsevärda ekonomiska konsekvenser både i Finland och globalt. Det innebär att staten måste stödja både den privata och den offentliga sektorn.

– Det är utmärkt att företagen får ersättningar ur statens kassa för att överleva krisen. Staten måste dock vara jämlik och även garantera utkomsten för de löntagare som förlorar sina arbeten på grund av nedläggningar, permitteringar och uppsägningar, säger Päivi Niemi-Laine.

För låginkomsttagare kan bara några få dagars utebliven lön innebära enorma problem att klara vardagen, påminner Niemi-Laine.

Enligt henne ska kommunerna inte blint gå in för sparkampanjer utan i stället tänka på att de behövs tillräckligt med kunniga människor för att utföra arbetet.

– Det är inte rätt läge att pressa någon part just nu, utan vi måste tänka på allas välbefinnande och uppehälle.

De kommunala kollektivförhandlingarna fortsätter onsdagen den 18 mars.

Läs också Päivi Niemi-Laines blogginlägg: Bästa JHL-medlem, Finland klarar sig tack vare din insats

Mer information:

Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL, 040 702 4772