Gå till innehållet

Förhandlingarna fortskrider i den privata socialservicebranschen – arbetsgivaren redo att förhandla om lönesystemet

Arbetsgivarsidan meddelade sin vilja att förhandla innan undantagsförhållanden infördes i Finland på grund av coronaviruset.

Avtalsförhandlingarna i den privata socialservicebranschen fortsätter fredagen den 20 mars. Arbetsgivaren har meddelat sin villighet att förhandla om utveckling av lönesystemet.

JHL håller fast vid sitt mål om att skapa arbetsvillkor för den privata socialservicebranschen för att förbättra dess rykte och locka fler till branschen. Det är möjligt genom konkurrenskraftiga arbetsvillkor och en attraktiv lön.

Arbetsgivarens villighet att förhandla om lönerna är en god nyhet. Arbetsgivarsidan meddelade sin vilja att förhandla innan undantagstillståndet infördes i Finland på grund av coronaviruset. Avtalsförhandlingarna för den privata socialservicebranschen har redan hunnit avbrytas en gång måndagen den 9 mars då JHL och de övriga löntagarorganisationerna marscherade ut från förhandlingarna strax efter att de kommit i gång.

Coronaviruset väcker stora frågor

I förhandlingarna får arbetsgivarsidan ge sitt perspektiv på hur lönesystemet kan utvecklas.

– Situationen såg ut att fortsätta enligt de riktlinjer som ställdes fram under den föregående förhandlingsomgången, säger avtalsombud Kari Bagge.

Nu har dock coronaviruset skakat om alla förhandlingar och samhället i stort.

– Viruset är i sig en stor fråga som kommer att påverka de fortsatta förhandlingarna och deras slutresultat, konstaterar Bagge.

– Men det är ändå positivt att förhandlingarna nu återupptas.

Mer information:

Kari Bagge, avtalsombud, 044 773 6190