Gå till innehållet

Sommarjobbarinfo hjälper unga sommarjobbare till slutet av augusti

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma Sommarjobbarinfo är öppen igen. Rådgivningen betjänar sommarjobbare fram till 31 augusti. Avgiftsfri telefonbetjäning ges måndag till fredag klockan 9–15, på finska, svenska och engelska.

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma Sommarjobbarinfo är öppen igen. Löntagarorganisationernas avgiftsfria rådgivning hjälper alla sommarjobbare redan för 15:e gången.

Sommarjobbarinfo betjänar dem som behöver hjälp hela sommaren, ända till 31 augusti. På tjänstens webbplats www.kesaduunari.fi/svenska finns ett täckande informationspaket om arbetslivet för sommarjobbare. Innan du tar kontakt kan du bekanta sig med svaren på de vanligaste frågorna.  Det lönar sig också att bekanta sig med sommarjobbarens checklista.

Telefonbetjäning ges på numret 0800 179 279 måndag till fredag klockan 9–15, på finska, svenska och engelska. Du kan ringa anonymt.

Sommarjobbarinfo finns också på Facebook, Twitter och Instagram.

Kontrollera anställningsvillkoren innan du skriver under arbetsavtalet

Det lönar sig för dig som sommarjobbare att modigt ta kontakt genast om du funderar över något som gäller sommarjobbet.  Du kan förebygga problem genom att sätta sig in i arbetstagarens rättigheter och skyldigheter ordentligt redan på förhand.

Till Sommarjobbarinfo kan du ringa redan innan du skriver under arbetsavtalet. Det är bra att gå igenom det skriftliga arbetsavtalet i lugn och ro innan du undertecknar det.

Många som tog kontakt med rådgivningen i fjol hade frågor om sommarjobbarnas rätt att få sina anställningsvillkor i skriftlig form.  Enligt lagen har arbetstagaren rätt att få en skriftlig utredning om de centrala anställningsvillkoren, om anställningen varar mer än en månad.

Sommarjobbarinfo ger också i år råd i frågor som gäller till exempel löner, arbetsskift och prövotider. Alla frågor behandlas konfidentiellt, du behöver inte vara rädd att be om hjälp.