Gå till innehållet

Röstar du hellre på valdagen? Ännu hinner du hitta en lämplig kandidat

Riksdagsvalets förhandsröstning var ovanligt livlig i år. Om du inte ännu röstat kan du göra det på valdagen, söndagen den 14 april. Nedan några tips inför valdagen och för att hitta en kandidat att rösta på.

Demokratins festdag infaller söndagen den 14 april. Vallokalerna öppnar klockan 9 på morgonen. Då börjar risdagsvalets valdagsröstning. Vallokalerna är öppna till klockan åtta på kvällen.

Din röst har betydelse om du vill påverka Finlands politiska inriktning. Det påminde kampanjen Landet för de fria om då förhandsröstningen inleddes.

Har du inte ännu valt kandidat?

Kampanjen landet för de fria har sammanställt en lista (på finska) över kandidater som understöder ett rättvist arbetsliv.

Kolla också vilka JHL-medlemmar som kandiderar i riksdagsvalet.

Så här röstar du

Justitieministeriet har sammanställt noggranna anvisningar om hur du röstar på valdagen.

Några saker att komma ihåg innan du går till vallokalen:

 • På valdagen kan du rösta endast i din egen vallokal. Din egen vallokal finns antecknad på meddelandet om rösträtt, som du fått hem per post.
 • Du behöver ha ett identitetsbevis med dig. Det kan vara till exempel ditt körkort eller ditt pass.

Gör så här i vallokalen

 1. Visa ditt identitetsbevis för valfunktionären. Hen ger dig en valsedel och antecknar i vallängden att du har röstat.
 2. Gå med valsedeln till valbåset. I valbåset finns en penna och en lista över kandidater. Vid behov kan du ta med dig en funktionär till båset om du inte kan anteckna i valsedeln själv.
 3. Anteckna på valsedeln endast numret på den kandidat du vill rösta på.  Inga ritningar eller valsloganer, endast numret.

  Anteckna endast din kandidats nummer på valsedeln.

 4. När du gjort det, vik ihop valsedeln så att numret inte syns. Om din valsedel förstörs på grund av en felaktig eller suddig anteckning, kan du få en ny valsedel av valfunktionären. Den förstörda valsedeln ska rivas i valfunktionärens närvaro.
 5. Ta den hopvikta valsedeln med dig och gå till valförrättaren vid valurnan.  Valfunktionären stämplar din röstsedel.
 6. Lägg den stämplade röstsedeln i valurnan.
 7. Efter det här kan du gå på valkaffe!

Justitieministeriet har också publicerat videoanvisningar för hur du röstar på valdagen.

Livlig förhandsröstning

I år röstade många på förhand. Totalt 36 procent av de röstberättigade röstade på förhand. Förhandsröstningen var klart livligare i år jämfört med senaste riksdagsval. Vid riksdagsvalet 2015 röstade 32 procent på förhand.

I år var förhandröstningen livligast i Lapplands valkrets, där 44 procent röstade på förhand. Lugnast var förhandsröstningen på Åland, där endast drygt 14 procent röstade på förhand.