Gå till innehållet

Vid valurnan för första gången? Så funkar förhandsröstningen

I Finland är det lätt att rösta. Det finns över 900 vallokaler för förhandsröstning runtom i landet och man kan förhandsrösta också utomlands. Det är lätt att rösta då man kommer ihåg några saker på förhand.

I riksdagsvalet avgörs hur väl våra beslutsfattare förstår arbetstagarnas vardag och behov.  Att rösta är att påverka.

Kan man rösta på förhand?

Att rösta på förhand är lätt. Alla röstberättigade kan rösta på förhand. Om du har fått ett meddelande om rösträtt hem per post, kan du rösta på förhand eller på valdagen.

Hur och var kan jag rösta?

Den som röstar på förhand har många alternativ att välja bland! Du kan rösta på förhand i bland annat kommun- och stadshus, köpcenter, bibliotek och på posten. Det finns totalt över 900 vallokaler för förhandsröstning i Finland. Du kan förhandsrösta i vilken som helst av dem.

Förhandsröstningen i Finland började onsdagen den 3 april och pågår till tisdagen den 9 april.

Du kan också förhandsrösta i utlandet. Det finns vallokaler för förhandsröstning på olika ställen i världen. Förhandsröstningen i utlandet avslutas redan lördagen den 6 april.

Hur röstar jag?

Vi sammanställde en minneslista för förhandsröstningen. Minneslistan baserar sig på justitieministeriets anvisningar om förhandsröstning.

 1. Ta med dig ett identitetsbevis.
 2. Det lönar sig att fundera på förhand vem man vill rösta på.
 3. Om du inte själv kan fylla i röstsedeln, kan du ta en assistent till hjälp. Mer information finns i ministeriets anvisningar.
 4. Visa upp ditt identitetsbevis för valfunktionären, så får du en röstsedel.
 5. Ta röstsedeln och gå till röstningsbåset. Funktionären hjälper vid behov också med att fylla i röstsedeln.
 6. Skriv numret på den kandidat du vill rösta på i ringen på valsedeln. Skriv endast numret, inget annat, på valsedeln. Ministeriet har en anvisning också om detta.
 7. Vik ihop röstsedeln då du skrivit numret på den. Numret får inte synas.
 8. Stig ut ur båset och ge den vikta röstsedeln till valfunktionären. Valfunktionären stämplar din röstsedel.
 9. Du får ett brunt valkuvert i handen. Lägg röstsedeln i kuvertet. Tillslut kuvertet med limmet och ge kuvertet till valfunktionären.
 10. Valfunktionären antecknar i registret att du har röstat. Du får en följebrevsblankett, som du ska underteckna. Kontrollera att det står ditt namn på blanketten. Underteckna blanketten, därefter undertecknar valfunktionären den.
 11.  Funktionären lägger blanketten och kuvertet med valsedeln i ett gult ytterkuvert. Kuvertet sänds per post till centralvalnämnden i din hemkommun.
 12. Då det gula kuvertet har tillslutits har du röstat! Du kan med gott humör gå på valkaffe!

Här nedan ännu de viktigaste sakerna att komma ihåg.

Ta med ett identitetsbevis

Du behöver ha ett identitetsbevis med dig när du röstar. Utan det kan du inte rösta. Du kan styrka din identitet med ett identitetsbevis utfärdat av polisen, ditt pass, ditt körkort eller en motsvarande identitetshandling med bild. Du kan också ansöka om ett tillfälligt identitetsbevis för röstning av polisen. Det kostar ingenting att ansöka om ett sådant.

Välj en kandidat från din egen valkrets som du röstar på

Det lönar sig att redan på förhand tänka ut vem du vill rösta på. I vallokalen för förhandröstning finns endast kandidaterna i den valkrets där lokalen för förhandsröstning befinner sig. Kom ihåg att du kan rösta endast på en kandidat i din egen valkrets. Alla kandidater i riksdagsvalet finns här.

Du kan rösta endast på en kandidat i din egen valkrets

JHL har publicerat en lista över sina medlemmar som kandiderar i riksdagsvalet. Kampanjen Landet för de fria har tagit reda på vad partierna och kandidaterna har för ståndpunkt i viktiga arbetslivsfrågor. Läs mer på kampanjens webbplats! (på finska)

Om du förhandsröstar utanför din egen valkrets, kan du be att valfunktionären visar en lista över kandidaterna i din egen valkrets för dig, innan du går in i röstningsbåset.

Vill du hellre se anvisningarna på video?

Justitieministeriet har gjort en video på klarspråk med  anvisningar för förhandsröstningen.