Gå till innehållet

Bildningsarbetsgivarnas beslut tvingar universitetspersonalen att gå i strejk – Strejken vid Helsingfors universitet börjar och löntagarorganisationerna varslade om en tredje strejk

Bildningsarbetsgivarna har på tisdag förkastat riksförlikningsmannens medlingsbud. Medlingsbudet hade redan godkänts av löntagarpartens huvudavtalsorganisationer. Bildningsarbetsgivarnas beslut tvingar universitetspersonalen att gå i strejk. Strejken som gäller personalen vid Helsingfors universitet börjar i morgon. Dessutom varslade huvudavtalsorganisationerna redan om en tredje strejk.

– Vi är mycket besvikna på Bildningsarbetsgivarnas linje. Arbetsgivarnas beslut att förkasta medlingsbudet talar om hur arbetsgivarna har tappat kontakten med personalens läge, samhällets utveckling och hela landets framgångsfaktorer. Löntagarna har kommit arbetsgivarnas till mötes i många frågor. Nu står det klart att även personalen kommer att kräva mer än vad som föreslogs i medlingsbudet, konstaterar löntagarpartens huvudavtalsorganisationer Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Löntagarorganisationen Pardia.

Universitetssektorns huvudavtalsorganisationer FOSU, JHL och Pardia varslade om en tredje strejk tisdagen den 27 februari. Stridsåtgärderna genomförs som en strejk vid sju universitet den 14 mars om parterna inte når ett förhandlingsresultat före det. Strejken hotar genomförandet av studentskrivningarna vid universitetens övningsskolor.

Stridsåtgärderna genomförs den 14 mars 2018 som en strejk vid sju universitet och övningsskolorna vid dem om parterna inte når ett förhandlingsresultat före det. Strejken gäller Jyväskylä universitet, Lapplands universitet, Uleåborgs universitet, Villmanstrands tekniska universitet, Åbo Akademi, Åbo universitet och Östra Finlands universitet. Universiteten har sammanlagt mer än 12 000 anställda.

Strejken hotar genomförandet av studentskrivningarna den 14 mars i övningsskolorna vid Jyväskylä universitet, Lapplands universitet, Uleåborgs universitet, Åbo universitet, Östra Finlands universitet och i Vasa övningsskola vid Åbo Akademi.

Huvudavtalsorganisationerna varslade om en andra strejk vid universiteten en vecka sedan. Det andra strejkvarslet gäller en strejk vid sex universitet (Aalto-universitetet, Hanken Svenska handelshögskolan, Konstuniversitetet, Tammerfors tekniska universitet, Tammerfors universitet och Vasa universitet) den 7 mars.

Universitetssektorn har varit i avtalslöst läge sedan början av februari. Sedan den 16 februari har organisationerna försökt medla fram en lösning hos riksförlikningsmannen.

Mer information:

Förhandlingsorganet för offentliga sektorns utbildade FOSU

  • ordförande Olli Luukkainen, tfn 0500 652 872
  • förhandlingschef Markku Nieminen, tfn 0400 601 162

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL

  • förhandlingschef Kristian Karrasch, tfn 040 728 9046
  • avtalsombudsman Erika Mattson, tfn 0400 461 411

Löntagarorganisationen Pardia

  • ordförande Niko Simola, tfn 040 566 8517
  • jurist Ira Kyntäjä, tfn 050 325 7507