Gå till innehållet

Strejkvarsel inom privata socialservicebranschen, strejkens första verkningar syns i privata daghem

I ett stort antal privata daghem inleds en två dagars strejk onsdagen den 7 mars 2018, om branschens förhandlingar inte leder till resultat före det.

Ett stort antal privata daghem stänger sina dörrar för två dagar på grund av en riksomfattande strejk som börjar onsdagen den 7 mars kl. 06.00, om förhandlingsparterna inte enas om ett avtal före det. Strejken slutar torsdagen den 8 mars kl. 23.59. Strejken gäller ett stort antal privata daghem i olika delar av landet.

De undertecknande organisationerna i privata socialservicebranschens kollektivavtal Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Hälso- och socialvårdens förhandlingsorganisation TSN, Jyty-Pardia- FHVF och Talentia lämnade in strejkvarsel i dag fredagen den 16 februari kl. 12.00. De första stridsåtgärderna inom branschen riktas mot privata daghem.

Strejkvarsel lämnades på grund av arbetsgivarens omedgörlighet. Förhandlingarna har inte lett till avtal, eftersom arbetsgivarparten på torsdag 15.2 plötsligt avbröt förhandlingarna. Arbetstagarorganisationerna var beredda att fortsätta förhandlingarna. Privata socialservicebranschen har varit i avtalslöst läge sedan den 1 februari 2018.

– Arbetsgivarens envisa hållning har skärpt förhandlingsläget så att det enda sättet att komma framåt är att varsla om strejk. Det är tråkigt att de som drabbas av den eventuella strejken är oskyldiga barnfamiljer, beklagar JHL:s avtalsombudsman Veikko Lehtonen.

Arbetstagarna har inte ställt några orimliga krav i förhandlingarna. JHL strävar efter att få igenom lönepåslag som tryggar arbetstagarnas köpkraft och förhandla om ett löneprogram för att höja branschens allmänna lönenivå. Branschens löner släpar efter såväl kommun- som hälsoservicebranschens löner. Skillnaderna är mer än hundra euro i månaden trots att yrkesgruppen är densamma.

JHL vill också hitta lösningar på branschens frekventa problem kring nollavtal och deltidsarbete. Många företag erbjuder endast nollavtal trots att arbetstagaren har ett kontinuerligt behov av arbetskraft.

– En del arbetstagare kan till och med ha två olika nollavtal hos två olika arbetsgivare inom samma koncern. Det är ett omoraliskt sätt att kringgå arbetstagarens anställningstrygghet, berättar avtalsombudsman Kalle Honkanen.

Arbetsgivarförbundet har inte uppvisat vilja att söka lösningar på de lågavlönade arbetstagarnas problem i förhandlingarna.

– Arbetsgivarna har erbjudit en löneuppgörelse som ligger klart under avtalsrörelsens allmänna linje. Det förefaller som om privata socialvårdens företag försöker göra vinst genom avtals- och lönedumpning, säger Lehtonen och Honkanen ledsamt.

Arbetsplatser som deltar i arbetsnedläggelsen:

 • Touhula småbarnsfostran Ab
 • Päiväkoti Aarresaari Oy
 • WillaHoiva Oy
 • Vekara päiväkodit Etelä-Suomi Oy
 • Vekara päiväkodit Pohjois-Suomi Oy
 • Taiku-päiväkodit Oy
 • Provida Oy
 • Muksun Maailma Oy
 • Pilke päiväkodit Oy
 • Lasten Päiväkoti Omppu Oy
 • Kaunis Kaniini Oy
 • Päiväkoti Hiirulainen Oy
 • Lasten Päiväkoti Sinikello Oy
 • Päiväkoti Kirsikkapuu Oy
 • Nummenharjun Päiväkoti Oy
 • Päiväkoti Wilhelmiina Oy
 • Norlandia Päiväkodit Oy
 • InnoWonni Oy
 • Norlandia Päiväkodit Jyvässeutu Oy
 • Kettulan Päiväkoti Oy
 • Kettulan Päiväkoti Ulvila Oy
 • Verkanappulat Oy

Mer information:

avtalsombudsman Kalle Honkanen 050 406 9313
avtalsombudsman Veikko Lehtonen 050 318 3598