Gå till innehållet

Förhandlingarna om statens avtal fortsätter, parterna behandlade arbetsgivarnas avtalsförslag

Förhandlingarna om det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för staten fortsatte på tisdag 9.1. Arbetsgivarnas representanter presenterade sina förhandlingsmål på tisdag, arbetstagarnas mål behandlas på fredag 12.1.

I tisdagsmötet den 9 januari presenterade Statens arbetsmarknadsverks förhandlare de statliga arbetsgivarnas preciserade förslag till nya avtalstexter.

Arbetsgivarna har som mål att foga ett flertal s.k. flexfaktorer till arbetstidsavtalet.  Ur arbetstagarnas synvinkel innebär förändringarna sämre arbetsvillkor än för närvarande. Arbetsgivarnas mål är till flera delar rena motsatsen till arbetstagarnas förslag.

De statliga arbetstagarnas förhandlingsorganisationer JHL, FOSU och Pardia gav på tisdag preliminära kommentarer om målen.

– Avtalsuppgörelsen ska ju naturligtvis ses som en helhet, men vid första påseendet ser arbetsgivarnas förslag nog problematiska ut, säger JHL:s förhandlingschef Kristian Karrasch om arbetsgivarnas måldokument.

Förhandlingarna fortsätter fredagen den 12 januari. Då ska förhandlingsparterna behandla arbetstagarsidans gemensamma måldokument.

Avtalsperioden för statens avtal löper ut den 31 januari och förhandlingsparterna har som mål att nå en uppgörelse före utgången av januari.

Du kan också följa med förhandlingarnas gång på Facebook och Twitter med hashtaggen #työkuntoon. Läs också de nyaste förhandlingsnyheterna och bekanta dig med JHL:s förhandlingsmål.