Gå till innehållet

JHL bakom medborgarinitiativ om att förbjuda nollavtal

JHL:s ordförande Jarkko Eloranta har undertecknat ett medborgarinitiativ som har som mål att få till stånd ett förbud av nollavtal. Samtidigt uppmanar han övriga JHL-medlemmar att göra detsamma. Vädjan framfördes i ett e-brev som på måndagen skickades ut till medlemmarna.

I medborgarinitiativet krävs det att nollavtal förbjuds och att timantalet per vecka måste vara minst 18 timmar. Målet med kampanjen, som kallas Operation Fastjobb, är att få ihop åtminstone 50 000 underskrifter, så att initiativet ska tas upp till behandling i riksdagen. Initiativet överlämnas i höst till riksdagen, och målet är också att påverka regeringsprogrammet.

Nollavtal betyder att man har ett arbetsavtal, där man som anställd utfäster sig att arbeta från noll timmar uppåt. Det betyder att arbetsgivaren när som helst kan skruva ner timantalet till noll.

Till medborgarinitiativet