Siirry sisältöön

Voidaanko työpaikalla luopua maskien käytöstä, jos kaikilla työntekijöillä on riittävä covid-19-suoja?

Markkinoilla tällä hetkellä olevista koronarokotteista mikään ei kokonaan estä rokotettua saamasta virustartuntaa ja tartuttamasta tautia eteenpäin, mutta rokotus vähentää taudin tarttumisen todennäköisyyttä sekä todennäköisyyttä sairastua covid-19-taudin vakavaan muotoon.

Rokotuksen tärkein muita suojaava ns. epäsuora vaikutus on rokotetun oman tartunnan estäminen. Silloin kun rokote estää infektion, rokotettu ei tartuta lainkaan. Jos rokotettu kuitenkin saa tartunnan kahden annoksen jälkeen, rokotettu erittää virusta keskimäärin lyhyemmän aikaa ja on siksi vähemmän tartuttava ympäristölleen kuin täysin rokottamaton tai vain yhden rokoteannoksen saanut henkilö

Läpäisytartuntojen riskin vuoksi on kuitenkin erittäin tärkeää edelleen huolehtia työpaikoilla suojavarusteista, hygieniatoimista tai testauksesta oireiden tai altistuksen ilmetessä silloinkin, kun henkilöstöllä on rokotusten tai sairastetun taudin antama suoja. Tätä painotti mietinnössään myös eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunta. Työnantajan on näissäkin tilanteissa huolehdittava riittävästä terveysturvallisuudesta sekä työntekijöiden että potilaiden ja asiakkaiden suojaamiseksi.