Siirry sisältöön

Työskentelen lähikontaktissa ihmisten kanssa, joilla voi olla koronavirus. Voinko kieltäytyä työstä, jos en saa kunnollista hengityssuojainta?

Työnantajan pitää arvioida työstä aiheutuvat terveysriskit ja järjestää työntekijöille asianmukaiset suojaimet  (Työterveyslaitoksen Ohje työntekijöille) työssä ilmenevien vaarojen varalta.

Terveydenhuollon tehtävissä välttämättömien henkilösuojainten saaminen pitäisi olla varmistettu, mutta sosiaali- ja varhaiskasvatuksen tehtävissä suojainten puute on vielä suurempi. Normaalitilanteesta poiketen sosiaali- ja terveysministeriö pitää hyväksyttävänä kankaisen kasvomaskin  tai huivin käyttöä oireettomien henkilöiden lähikontaktitilanteessa. (Ohje kunnille kotiin annettavista palveluista)

Työstä pidättäytyminen on mahdollista tilanteessa, jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa pitäisi mennä ilman asianmukaisia suojaimia hoitamaan henkilöä, jolla tiedetään olevan korona tai jokin muu tarttuva vakava sairaus.

Työsuojeluvaltuutetun oikeudesta keskeyttää vaarallinen työ löytyy työturvallisuusohjeesta koronavirustilanteessa.