Avoin Rauma?

Rauma aikoo ulkoistaa ruoka- ja puhtauspalvelunsa. Mikä takaa, että palveluita kehitetään ja ne toimivat jatkossakin? Minne raumalaisten veroeurot valuvat, jos palvelun tuottaa yksityinen yritys, jonka tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen?

JHL:n tiedote 19.9.

Rauma valmistelee palveluiden jättiulkoistuksia salaisuuden verhossa – JHL vaatii avointa keskustelua muutosten syistä ja tulevista työehdoista

Rauman kaupunki aikoo ulkoistaa ruoka- ja puhtauspalvelunsa ilman, että kuntalaisille on avoimesti kerrottu päätöksen syistä ja seurauksista. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on huolissaan päätöksenteon avoimuudesta ja alan ammattilaisten työehdoista, jos kaupunki toteuttaa ulkoistukset.

Lue Raumaa koskeva tiedote kokonaan.

Miten käy avoimen päätöksenteon…

…jos Rauma ulkoistaa ruoka- ja siivouspalvelut? Millaisilla ehdoilla näitä töitä tehdään jatkossa? JHL keräsi kysymyksiä ja vastauksia Rauman ulkoistamispaketista.

Kaupunginvaltuusto päättää ulkoistuksesta 11. marraskuuta. Kerro päättäjille, mitä mieltä olet asiasta!

Valtuusto päättää ulkoistuksista 11.11.

Miten voit vaikuttaa?

Vastaa kyselyyn

Rauman kaupunki järjestää talousohjelmasta verkkokyselyn, joka on avoin kaikille.

Vastaa kyselyyn 20.9. mennessä.

Vastaamalla voit kertoa, että arvostat kaupungin itse tuottamia palveluita. Kysely on pitkä, mutta kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Muista kertoa mielipiteesi ainakin kysymyksistä 10 ja 11, jotka koskevat ruoka- ja puhtauspalveluiden tuottamista kaupungin omin voimin.

Jaa JHL:n viestiä

JHL muistuttaa, että työntekijöiden kuunteleminen on avointa päätöksentekoa.

Lataa juliste JHL:n kannoista ja laita se esimerkiksi työpaikkasi ilmoitustaululle.

Ole aktiivinen somessa, vaikuta mielipidekirjoituksilla

Voit ottaa kantaa ulkoistukseen myös sosiaalisessa mediassa, aihetunnisteella #avoinrauma

Voit tarjota mielipidekirjoituksia asiasta alueen lehtiin eli Raumalaiseen ja Länsi-Suomi-lehteen.

Otetaanko säästöt henkilöstön palkoista?

Palvelujen tuottaminen maksaa yrityksille siinä missä kunnillekin.  Halvemmat ruoka- ja puhtauspalvelut tarkoittavat palkkatasosta ja muista työsuhteen eduista tinkimistä. Kunta-alan työehtosopimuksen mukaan ruokapalvelutyöntekijän ja siivoojan peruspalkka on noin 1 800 euroa. Onko tästä tinkiminen mielestäsi reilua?

Astiallinen riisiä laitoskeittiössä, keittäjän kädet käsineissä.

Kuka päättää palveluista?

Rauman itse tuottamista palveluista päättävät kaupunginvaltuutetut. He saavat pestinsä suoraan kaupungin asukkailta kuntavaaleissa. Kaupunkilaiset voivat seurata päätöksentekoa jo valmisteluvaiheessa.

Valtuutetut päättävät, paljonko rahaa laitetaan esimerkiksi kouluruokaan ja kirjastojen siivoukseen. Jos työmäärä yllättäen lisääntyy, kaupunki voi väliaikaisesti siirtää henkilökuntaa paikasta toiseen.

lattiapesukone

Palvelujen ulkoistaminen siirtää päätösvallan pois kuntalaisten ulottuvilta. Yksityisen yrityksen tarvitsee kertoa toiminnastaan paljon vähemmän kuin kuntien. Päätökset tehdään yrityksen johdossa. Kun kunta päättää ulkoistaa palveluja, yrityksille tehdään tarjouspyyntö. Osakeyhtiöt voivat helposti salata tarjouspyynnöt, koska ne sisältävät yrityssalaisuuksia.

Yritykset tekevät täsmälleen ne työt, joista ja kunta ja yritys sopivat. Jos kouluruoka ei miellytä tai jumppasali on likainen, pitää kaupungin ostaa lisätyötä. Se on kallista ja vaatii aika vieviä neuvotteluita.

Ovatko ostopalvelut ikuisia?

Rauma haluaa tehdä ruoka- ja puhtauspalveluista pitkän sopimuksen. Suomesta löytyy varoittavia esimerkkejä siitä, että yritykset ovat sanoneet kuntien kanssa tekemiään sopimuksia irti, kun kunnat eivät ole suostuneet hintojen rajuihin korotuksiin.

Suomesta löytyy varoittavia esimerkkejä ulkoistuksista.

Kuntalehden mukaan Terveystalo Julkiset palvelut Oy sanoi Kymenlaaksossa sopimuksensa irti, kun Kymsote ei suostunut hintojen nostoon. Pienessä Lumijoen kunnassa Terveystalo lopetti sote-alan sopimuksen, kun kunta ei suostunut kovaan hinnannousuun, Kaleva kertoo. Mikä takaa, että yritykset pysyvät sovituissa hinnoissa Raumallakaan?