Siirry sisältöön

Työsuojeluvaalit tulevat – hyppääthän mukaan kelkkaan!

– Tuula Haavasoja

Työsuojeluvaaleihin valmistautuminen on ajankohtainen asia jo nyt sekä jäsenille että yhdistyksille. Aluksi on kartoitettava nykyisten toimijoiden jatkohalukkuutta sekä tarvittaessa etsittävä uusia ehdokkaita. Myös työpaikan työsuojeluvaaleissa äänestämisen tärkeys on nostettava kaikkien huulille jo tässä vaiheessa.

Vaaleissa on kaksi asiaa ylitse muiden – pitää löytää hyvä ehdokas ja saada äänestäjät vaaliuurnille. Ehdokkaan ei tarvitse olla kokenut, mutta kiinnostus tehtävään tarvitaan.  Ilman äänestäjiä on kovin vaikea päästä mihinkään luottamustoimeen.

Työsuojeluvaalit järjestetään jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä ensi syksynä. Myös yksityisen sektorin ja valtion työpaikoilla, joilla työsuojelun yhteistoimintakausi päättyy tämän vuoden lopulla, vaaleihin valmistautuminen on hyvä aloittaa jo nyt.

Miksi puhua asiasta näin varhain? Asia on ajankohtainen, koska kuntasektorilla on aloitettu jo neuvotteluja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksistä ja työsuojelun yhteistoiminnan järjestämisestä. Työsuojeluvaltuutettujen toiminta-alueet ja ajankäyttö ovat työpaikalla sovittavia asioita, ei työnantajan yksipuolinen ilmoitus. Neuvotteluissa JHL:n yhdistystä edustaa pääluottamusmies, mutta hyvän lopputuloksen saamiseksi tarvitaan yhteistyötä myös työsuojeluvaltuutetun kanssa.

Vaaleista on ajankohtaista puhua erityisesti kuntavaalien kynnyksellä. Kuten kuntavaaleissa myös työpaikan työsuojeluvaaleissa äänestämisen tärkeys on nostettava kaikkien huulille, ja saatava puhe toiminnaksi. Äänestystulos vaikuttaa siihen, mitä asioita ja kenen agendaa vaalien jälkeen toteutetaan. Kuntapolitiikan päätökset näkyvät erilaisina ratkaisuina kuntalaisille tarjottavien palvelujen saatavuudessa ja järjestämistavoissa.

Työsuojeluvaalien tulos näkyy asioiden erilaisina painotuksina. JHL on moniammatillinen liitto, jonka työsuojelutoimijoilla on kytkös kaikkien ammattiryhmien työsuojelukysymyksiin. JHL:n näkökulmasta ajatus työsuojeluvaltuutetun huomion keskittäminen yksittäiseen ammattialaan huolestuttaa. Yhden sektorin äänen korottaminen muiden yli ei paranna koko työyhteisön toimintaa.

Työsuojeluvaaleihin valmistautuminen on jäsenten ja yhdistyksen asia. Vaalit on otettava yhteiselle asialistalle. On etsittävä parhaat JHL:läiset ehdokkaat. Hakeminen aloitetaan viisaasti nykyisten toimijoiden jatkohalukkuuden selvittämisellä niin työsuojeluvaltuutetun, varavaltuutettujen kuin työsuojeluasiamiesten tehtäviin. Tärkeää on keskustella jäsenten kanssa, puhua työsuojelusta, kysyä muutostoiveista ja kertoa miten asioihin vaikutetaan yhteistoimin. Työsuojelutoimijat eivät ole yksin, vaan tukena on aina oma yhdistys, jäsenet ja suuren ammattiliiton leveät hartiat. Vaalimateriaalia ja ohjeita yhdistysten käyttöön löytyy JHL:n nettisivulta jhl.fi/tyosuojeluvaalit.

JHL huolehtii myös työsuojeluaktiivien koulutuksesta. Kouluttautuminen ei maksa jäsenelle mitään, eikä mitään ei tarvitse osata etukäteen. Työsuojelutehtäviin valituille on tarjolla laaja kattaus parasta mahdollista koulutusta ja uusia ystäviä muista aktiiveista.

Mutta ennen koulutusta on kuitenkin vietävä läpi vaalit, onnistuttava vaalityössä. Valmistautuminen ja suunnitelmallinen työ hyvien ehdokkaiden puolesta on aloitettava nyt. JHL:n yhdistyksen painoarvo perustuu joukkovoimaan ja hyviin edunvalvojiin. Työsuojelutoimijoiden puolesta tehtävät talkoot on työtä oman työpaikan ja yhdistyksen puolesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*