Siirry sisältöön

Työnantaja tarjoaa pelastusalalle uutta kikyä

– Hannu Moilanen

Työnantaja haluaa pidentää pelastusalalla työskentelevien työaikaa ilman korvausta. Pelastusalalla olisi siis tarkoitus teettää ilmaista työtä ja jopa lisätä sen määrää. Neuvotteluissa JHL on sanonut tälle jyrkästi ei. Palomiehen peruspalkka ilman lisiä on noin 2 106 euroa kuukaudessa. Onko tämä vähän vai paljon?

Kuntatyönantajat esittivät – ei ehkä kenellekään yllätyksenä – että pelastusalalla tulisi pidentää työaikaa ilman korvausta. Alalle halutaan tes-neuvotteluissa 1 935 vuosityötunnin työaika. Tästä työajan pidennyksestä ei maksettaisi korvausta verrattuna muihin kunta-alan työaikoihin. Ehdotetulla työajalla tuntiansio tehtyä työtuntia kohden jäisi kunta-alalla hyvin pieneksi, noin 11 euroon tunnilta. Jaksotyöajalla tämä tarkoittaisi 1 760 euron kuukausipalkkaa. Tämä ei sinällään esityksenä yllättänyt. Työaikalain muutosta tehtäessä oli jo tiedossa, että työnantaja ei tuo neuvotteluihin esitystä, joka kohtelisi kunta-alan työntekijöitä tasapuolisesti.

Pelastusalalla olisi tarkoitus teettää ilmaista työtä ja jopa lisätä sen määrää.

Pelastusalalla olisi tarkoitus teettää ilmaista työtä ja jopa lisätä sen määrää. Neuvotteluissa JHL on sanonut tälle jyrkästi ei. Käytännössä pidempi työaika pienentää tehtäväkohtaista palkkaa laskennallisesti verrattuna muihin kunta-alan työntekijöihin. Palomiehen peruspalkka ilman lisiä on noin 2 106 euroa kuukaudessa. Onko tämä vähän vai paljon? Sen voi jokainen arvioida itse. Alalle tarvitaan ehdottomasti palkkaohjelma.

Ensihoidossa työskentelevä palomies saa pääsääntöisesti noin 300 euroa kuukaudessa pienempää palkkaa kuin perustason ensihoitaja, vaikka pelastaja-ensihoitajalla on kaksi tutkintoa. Tämä epäkohta vaatisi alalla korjaamista. Pelastaja-ensihoitajalta vaaditaan laajempaa osaamista tehtävässään kuin ensihoitajalta. Eriarvoistamisen ja epätasapuolisen kohtelun perusteena on yleensä eri virka- ja työehtosopimuksen noudattaminen. Palkkaohjelmalla olisi korjattava näitä perustavaa laatua olevia ongelmia.

Onko palomiehen peruspalkka 2 106 euroa  kuukaudessa sinusta vähän vai paljon?

Alan palkkausta tulee tarkastella myös koko työuran näkökulmasta. Koska eläkeikä on kaikilla aloilla sama ja eläkettä maksetaan työntekijän palkkasummasta, olisi kaikkien pystyttävä nauttimaan työstä syntyvää eläkettä. Palomiehen elinajanodote on huomattavasti lyhyempi, kuin elinajan odote keskimäärin. Alalla on näin niin sanottu Bismarck-eläkemalli. Tässä mallissa eläkeikä oli laskettu keskimääräisen elinajan odotteen mukaan. Eläkettä kyllä säästät ja olet sitä yhteiseen kassaan keräämässä, mutta eläkettä nautit vain muutaman vuoden, jos sitäkään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*