Siirry sisältöön

Sipilä Ensimmäinen: Ei koske laki, ei kansanvalta

– Hannu Moilanen

Nykyinen hallitus on hakemassa säästöjä. Näistä säästöistä on päätetty valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2016. Vaikuttaa siltä että voimassa oleva lainsäädäntö on kuitenkin unohdettu budjetin valmistelussa. Toinen vaihtoehto on, että parlamentaarinen lainsäädäntötyö halutaan sivuuttaa, tämän hallituksen hallintokaudella.

Tästä menettelystä tulee väkisin mieleen Suomen historia osana Venäjää, suurruhtinaskuntana. Venäläiset tekivät pakkolait, joita suomalaisten piti sitten noudattaa. Siperia odotti niitä jotka eivät noudattaneet sen ajan pakkolakeja. Nyt tämä hallitus uhkaa toimillaan ihmisiä kortistolla ja leipäjonoilla.

Esimerkki yksi. Hallitus on valmistelemassa maatalouslomitusta koskevan lainsäädännön muutosta, päällimmäisenä tavoitteena hallituksella on 20 miljoonan euron säästöt. Aiheesta tehty lomitusjärjestelmien kehittämistyöryhmän loppuraportti oli lausunnolla, lausuntoaika päättyi 16.10.2015.

Merkillistä on että samaan aikaan palvelua toimeenpaneva viranomainen ohjeistaa jo nyt kuntia toimimaan tulevan lain perusteella. Siis toimimaan sellaisen lainsäädännön pohjalta jota ei siis vielä ole olemassa. Käytännössä tämä johtaa useissa kunnissa yt-menettelyyn, palvelujen alas ajamiseen ja lomautuksiin.  Viranomainen toimii vastoin voimassa olevaa lainsäädäntöä. Nähtävästi nyt ajatellaan niin että 1.1.2016 säästöt on toteutettava, sanoo laki mitä sanoo, sillä ei ole väliä.

Esimerkki kaksi. Päivähoidon ryhmäkokoja ollaan kasvattamassa. Tämä tapahtuu päivähoitoasetusta muuttamalla. Tässäkin tavoite on saada vain säästöjä. Vuositasolla tavoitellaan 30–60 miljoonan euroa. Tuo on siis hallituksen oma valistunut arvaus säästöistä. Tilanne on kuitenkin tässä sama kuin maatalouslomituksen kanssa. Ilman olemassa olevaa säädöspohjaa ryhmäkokoja ollaan jo nyt kasvattamassa. Tämä tapahtuu esimerkiksi rekrytointien kautta eli eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uutta henkilökuntaa. Miten niukkenevat henkilöstöresurssit vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä hoitohenkilöstön jaksaminen, sillä ei ole niinkään väliä.

Tämä on ensimmäinen kerta itsenäisen Suomen historiassa kun lainsäädäntöä käytetään näin ennakoiden. Itse lainsäädäntötyössä ei tehdä mitään vaikuttavuusarviota vaan ensin tehdään säästöpäätös. Tämä säästöpäätös on ainoa ohje, kun toimijoita ohjataan. Se, mitä siitä syntyy, ei kiinnosta hallitusta. Lainsäädännön keinovalikoima valjastetaan säästöjen aikaansaamiseksi.

Itsevaltias tekee lait itse, kuulematta kansaa. Kansanvalta on tähän asti tarkoittanut, että ylintä valtaa Suomessa käyttää eduskunta. Nyt tuota valtaa käyttää Sipilän hallitus, hutiloiden, kovalla kiireellä virheitä tehden ja itsensä umpikujaan ajaen. Parlamentaarinen lainvalmistelu ja perusteellinen säädöstyö kuuluu sivistysvaltion tunnusmerkistöön.

Suomessa nämä kansallisen tason vahvuudet ollaan nyt tietoisesti jättämässä tämän hallituksen toimesta sivuun.

****
Blogin kuva: Valtioneuvoston kuvapankki / Janne Suhonen

Kommentit

  1. Tulee eittämättä mieleen, että nykyisen hallituksen takana olevat puolueet ovat kulkeneet päätepisteeseensä. No ei ehkä Perussuomalaiset jotka eivät ole oikein edes huomanneet mihin heitä vietiin ja johdateltiin.(Herrojen kyyti on ollut huumaavan hianoa) Mutta Kokoomus ja Keskusta ovat ”ottaneet” sen mikä otettavissa on ollut. Heidän ideologiaansa ei ole kuulunutkaan koko kansan hyvin vointi. Nyt kun kansan kassa on tyhjätty ja oma varallisuus on lähes aukottomasti piilotettu, heiltä on loppuneet keinot, muka kehittää yhteiskuntaa. Koska näitä kahta ei ole koskaan kiinnostanut yhteiskunta, ei heillä ole siten ollut edes tarvetta kehittää koko yhteiskuntaa, niin että se ottaisi huomioon vähävaraiset ja työläiset saati eläkeläiset. Nyt tehdään niin ”älyvapaata” politiikkaa että kansalaiset sanovat sen mandaatin irti jonka nousujohteisessa kiimassaan näille rahan päältä ajattelevien avuksi antoivat. Kun nyt äänetäjät on huomanneet että ”reisille menee” he eivät edelleenkään näe että vallassa olevista vain Kokoomus ja Keskusta on todelliset pelijoukot, ei he suuntaavat kitkeryytensä Perusuomalaisiin koska niiltä puuttuu kyky pelata ja selittää osuuttaan. Suurin virhe joka nyt tulee tehtyä on ottaa Punamulta+Kokoomus. sillä sillä toimella sedimentoidaan nykyinen tilanne hyvin syvälle ja pitkään. Suomen tila tulee olemaan pitkään ikävä jollei piilotettuja rahoja saada kansan käyttöön, maassamme on nyt niin huonot kortit käytössä suhteessa ”kilpailijoihimme” ikääntymisen myötä kansalaisten aktiivisuus on laskusuuntainen ja maahanmuutajien sitouttaminen ei voi tapahtua onnekaasti, koska vientimme ei ole kelvollisella tasolla. Siksipä pitäisi katse kääntää sisä markkinoiden ja vähävaraisten elämän parantamiseen, kansan yhteishengen kasvattamiseksi. Pienyritys toimintaa ja pientila toimintaa kasvattamalla. Ensisijaisesti syrjäkylien elinolojen parantamiseksi. Oma apu paras apu ajatuksella. Kaikkein parasta olisi jos saisimme nostettua maamme väkilukua useammalla miljoonalla hengellä, vaikka ”kielemme” kustannuksella. Sisämarkkinoiden ja ystävällismielisen ilmapiirin luomiseksi. Mitä monikulttuurisemman maan me kykenemme luomaan sen suuremmat mahdollisuudet meillä on taistella rahanvaltaa vastaan joka on vetäytymässä vastuustaan.Jos näkisimme maailman köyhällistön kehittämiskelpoiseksi asiakaskunnaksi, emmekä kilpailisi kehittyneimpien valtioiden kastissa, ei meiltä asiakkaat loppuisi,maapallolla on hirveän paljon paljasjalkaisia ihmisiä. Jos ottaisimme tehtäväksemme heidän elintasonsa nostamisen, niin työtä ja kehittämistarvetta olisi, yllin kyllin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*