Siirry sisältöön

Pelastusopiston pelastajan koulutusta on kehitettävä ensihoidon osalta

– Petteri Häyrinen

Ensihoitaja-palomiehet ovat ensilinjan pelastajia, jotka kykenevät tekemään nopeita päätöksiä loukkaantuneiden pelastamiseksi. Pelastusopistossa Kuopiossa annettava pelastajantutkinto ei tosin anna tällä hetkellä riittävää kelpoisuutta suoraan pelastajan virkaan, sillä koulutus jää puutteelliseksi ensihoidon taitojen osalta, toteaa Palo- ja pelastusalan unioni JHL:n puheenjohtaja Petteri Häyrinen.

Pelastajat, palomiehet ja ensihoitajat ovat pääsääntöisesti aina ensimmäisenä paikalla, kun kyseessä on onnettomuustilanne. Näissä tilanteissa nopean avun saaminen on loukkaantuneiden pelastamisen kannalta oleellista. Näitä tehtäviä hoidetaan virkavastuulla, joten tehtäviin tulee olla vaatimuksena riittävän laadukas koulutus.

Tällä hetkellä palo- ja pelastuslaitoksissa työskentelee ensihoitaja-palomiehiä. Virkatehtäviä hoitavilla on sekä pelastajan että ensihoitoon tarvittavat tiedot sekä taidot. Näin he ovat ensiarvoisen tärkeitä pelastustehtävässä, koska he osaavat ja kykenevät tekemään oikeita päätöksiä ja toimenpiteitä loukkaantuneiden auttamiseksi. Moniosaaminen tuo myös tuottavuutta, näin pelastustoimen vähäisistä resursseista saadaan irti enemmän vaikuttavuutta. Ensihoitaja-palomiehet ovat ensilinjan pelastajia.

Sote-maakuntien valmisteluun liittyy keskeisesti pelastustoimen siirtyminen osaksi sote-maakuntia. Sote-maakuntien tehtäviin kuuluu myös ensihoito, jota ei ole sote-maakuntien nyt valmistelussa olevassa suunnittelussa suoraan ajateltu pelastustoimen tehtäväksi.

Pelastusopistossa Kuopiossa järjestetään pelastajan koulutusta. Tutkinto on vaatimuksena, jos hakeutuu ensilinjan tehtäviin pelastuslaitoksiin. Koulutusta on syytä kuitenkin kehittää. Sote-maakuntien yhtenä ajatuksena on tehostaa myös pelastustoimen toimintaa.

Ensihoitaja-palomiesten osaaminen on usein hankittu kahden koulutuksen kautta. He ovat suorittaneet Pelastusopistolla pelastajan tutkinnon, jonka lisäksi heidän on pitänyt suorittaa myös tutkinto ensihoitoon. Helsingin Pelastuskoulu, joka kouluttaa pelastajia Helsingin kaupungille, järjestää tutkintoa, jossa molemmat koulutukset on yhdistetty. Näin Helsingin Pelastuskoulusta valmistuneella on aina kelpoisuus vakinaiseen virkaan. Pelastusopistosta valmistuneet joutuvat joissakin tapauksissa odottamaan vakinaisen viran saamista, kunnes ensihoitoon on hankittu pätevyys.

Pelastusopistossa Kuopiossa annettava pelastajantutkinto ei anna tällä hetkellä riittävää kelpoisuutta suoraan pelastajan virkaan. Koulutusta tulee kehittää niin, että siihen sisältyy aina riittävä ensihoidonkoulutus. Näin pelastajantutkinto antaa suoraan valmistuvalle kelpoisuuden ensihoitaja/pelastaja tehtävään. Tämä antaa myös hyvän lähtökohdan sote-maakuntien pelastustoimen kehittämiselle ja tehostamiselle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*