Siirry sisältöön

Miten lomalta paluu kannattaa hoitaa?

– Anne Ranta

Yleensä lomalla on ihanaa: ei kalenteria ja ne muutamat suunnitelmat lomasta odottavat vain toteutumistaan. Sujui loma sitten hyvin tai huonosti, voi paluu arkeen ja työn ääreen olla loman jälkeen haasteellista.

Lomalla arjen rytmi unohtuu. Valoisista kesäöistä nautitaan samoin kuin hyvästä ruuasta. Voi olla myös niin, että liikunnalliset harrastuksetkin jäävät lomalla hetkeksi sivuun.

Lomalta töihin paluuseen kannattaa suhtautua myönteisesti, sillä myönteinen ajattelu auttaa mahdolliseen lomaltapaluuahdistukseen. Töihin palatessa kannattaa miettiä kuinka työt aloittaisi ja pyrkiä hyödyntämään esimerkiksi seuraavia vinkkejä.

Vinkki numero yksi: aloita töissä rauhallisesti.

 Pyri järjestelemään pari ensimmäistä työpäivää töiden osalta rauhallisiksi. Mieti myös ne työtehtävät, joilla aloitat loman jälkeisen työskentelysi. Ja jos mahdollista, tee loman jälkeen lyhennetty työviikko. Tällöin töihin paluu ei kuormita liikaa, ja pääset työrytmiin nopeammin kiinni.

Kannattaa panostaa myös työpäivän taukoihin.

Työpäivän normaalit tauot (lounas- ja kahvitauot) ovat hyviä hetkiä rentoutua ja päästä työn tekemisen rytmiin kiinni. Säännöllinen päivittäinen ruokarytmi auttaa myös jaksamaan niin työn kuin arjen askareissa. Samoin työyhteisön yhteiset tauot työkavereiden kanssa ovat hyviä lomakuulumisten ja kokemusten vaihtoon.

Kolmas hyvä vinkki on suunnitella arjen askareet.

 Jotta arkikaan ei uuvuttaisi heti alkuunsa loman jälkeen, on syytä miettiä myös, miten omaan kokonaisvaltaiseen jaksamiseensa saisi puhtia. Pidä ruokarytmistä huolta myös kotona ja huolehdi liikunnasta vapaa-ajallasi. Liiku päivittäin noin 30 minuuttia reippaasti niin, että hengästyt. Samoin pidä huolta ystävyyssuhteistasi. Ja jos valoisat kesäyöt houkuttelivat valvomaan, pyri huomioimaan säännölliseen unirytmiin palautuminen.

Ja vielä lopuksi: Töihin palattuasi käännä pikku hiljaa katseesi tulevaan ja aloita jo seuraavan loman suunnittelu. Tulevaisuuden suunnittelu luo positiivista energiaa ja auttaa sinua jaksamaan arjen haasteissa.

Ja muista myös, että elämästä voi nauttia myös loman ulkopuolella!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*