Siirry sisältöön

Kuntien teknisen alan palkkakilpailukyky on rapautunut!

– Hannu Moilanen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ihmetellyt julkisuudessa ollutta keskustelua ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palkkojen jälkeenjääneisyydestä. Sama tauti kalvaa koko kunta-alaa.

Säännöllisen työajan palkka on jäänyt vuosina 1995−2021 jälkeen yksityissektorin palkoista noin 10 %. Ilman kunta-alalla toteutettuja samapalkkaeriä ja aikaisempia palkkaohjelmia eroa olisi syntynyt yli 20 %. Nämä tiedot löytyvät tilastokeskuksen tilastoista. Palkkaohjelmat ovat olleet kunta-alalla erittäin tärkeitä edes jonkinlaisen palkkakilpailukyvyn ylläpitämiseksi.

Usein kuulee sanottavan, ettei julkisen sektorin palkkoja ole varaa korottaa. Tämän väitteen tekee epäuskottavaksi se, että vuosina 1995−2021 valtion palkat ovat nousseet keskimäärin 22,2 % enemmän kuin kunta-alan palkat.

Kunta-alalla tarvitaan kipeästi palkkaohjelmia, kutsutaan niitä sitten millä nimellä tahansa.

Teknisen sektorin palkkoja on myös seurattu kunta-alalla. Niiden kehityksestä on huomattavissa se, että väitteet kovapalkkaisista kunnan teknisen alan työntekijöistä ei pidä paikkaansa. Teknisen sektorin palkat kunta-alan teknisessä sopimuksessa (TS) ovat jääneet jälkeen kunta-alan palkkojen keskimääräisestä kehittymisestä 5,6 %. Teknisen sopimuksen osalta näyttäisi siltä, että yleiskorotukset ovat jääneet palkkoihin ja järjestelyvaraerät ovat palkoista hävinneet. Kahdella vimeisimmällä sopimuskierroksella teknisen sopimuksen palkkoihin neuvoteltiin henkilökohtaiseen lisään molemmilla kierroksilla 0,3 % erä. Palkkojen olisi kuvitellut henkilökohtaisen lisän osalta nousseen sopimuskausien aikana 0,6 %. Näin ei käynyt, henkilökohtaisen lisän osuus palkoista nousi 4,3 %:sta ainoastaan 4,4 %:iin. Tämä johtuu siitä, että henkilökohtaiset palkanosat häviävät, kun henkilöitä jää eläkkeelle tai entistä useammin siirtyy toisen työnantajan palvelukseen.

Kunta-alalla tarvitaan kipeästi palkkaohjelmia, kutsutaan niitä sitten millä nimellä tahansa. Ainoastaan palkkojen kehittämien niin, että peruspalkat ja pysyvät palkanosat kasvavat, johtaa palkkakehitykseen kunta-alalla. Tämä on hoidettavissa sopimalla useampi vuotinen palkkaohjelma kunta-alalle. Tämän sopimisen aika on nyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*