Siirry sisältöön

Kunta-alan teknisen sopimuksen (TS) neuvottelut alkaneet

– Hannu Moilanen

Teknisen sopimuksen neuvottelujen alkaminen on ollut hämärän peitossa. Viime kierroksen kirjaus ”virka- ja työehtosopimus kunnallisen pääsopimuksen jatkamisesta ja eräitä muita määräyksiä” on aiheuttanut ongelmia. Siksi neuvottelut ovat lähteneet käyntiin haparoiden. Missä neuvotteluissa mikäkin asia ratkaistaan, on järjestöjen osalta selkeää. Tämän soisi olevan selvää myös työnantajapuolelle.

JHL hakee teknisen alan sopimusrakenteen ratkaisua meneillään olevalla työehtosopimuskierroksella. TS-sopimuksen tulee olla jatkossakin osa teknisen toimialan sopimuksia kunnissa ja kuntayhtymissä. TS- sopimukselle on myös perusteet hyvinvointialueilla. Sopimusten osalta tilanne on selkiytettävä. Teknisen sopimusalan tarkasteluun ja sopimusten soveltamisalojen rajaamiseen on perustettava työryhmä seuraavalle sopimuskaudelle. Soveltamisalan tarkastelussa on sopimuksista oltava mukana TS, KVTES ja tunti-tes (TTES).

Edellisellä sopimuskierroksella tehdyn kirjauksen mukaisesti teknisten sopimuksen, tuntipalkkaisten työehtosopimuksen ja KVTESin soveltamisalan päällekkäisyydet arvioidaan työryhmässä, joka perustettiin tehdyn sopimuksen 6 §:n mukaisesti.  Sopimuksessa sovittu työryhmä on toiminut kuluvan sopimuskauden ajan. Työryhmässä neuvotellaan edelleen kirjauksen mukaan myös teknisen alan sopimusten yhdistämisen tai poistamisen mallista. Tässä neuvottelussa ei ole päästy tulokseen, koska Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on esittänyt vain TS-sopimuksen siirtämistä KVTESin liitteeksi.  KT on pitänyt tästä härkäpäisesti kiinni koko työryhmätyöskentelyn ajan. Järjestöjen näkemys on jäänyt näin huomioimatta mahdollisessa työryhmän lopputuloksessa.

Edellisellä sopimuskierroksella tehdyn kirjauksen mukaisesti työryhmän työn lopputulos voisi sisältää teknisten tehtävien siirtoja edellä mainittujen sopimusten välillä. Työryhmäkirjauksen mukaan 1.3.2022 kunta-alalla olisi vain yksi teknisen alan sopimus. Jos toimittaisiin KT:n halujen mukaan, mitään siirtoja tai sopimusten yhdistämisiä ei tehtäisi, vaan nykyisestä teknisten sopimuksesta tehtäisiin vain yksi KVTESin alaliite. Jos näin tapahtuisi, jäisi yksi keskeinen tavoite työryhmän toimeksiannossa saavuttamatta. Nyt ollaan tilanteessa, että ratkaisuja ei tämän osalta ole edes mahdollista tehdä, koska aikaa ei ole. Muutokset ovat niin isoja, että ne olisivat joka tapauksessa tehtävä harkiten ja maltillisesti.

TS:n, KVTESin ja TTESin päällekkäisyyksien tarkastelu tulee sopia nyt käynnissä olevissa neuvotteluluissa. Teknisen sopimuksen soveltamisala ja soveltamisalaan tulevat tehtävät kunnissa ja kuntayhtymissä ratkaistaan keskustason neuvotteluryhmässä. Tämä neuvotteluryhmän neuvottelutulos tulee käsitellä pääneuvotteluryhmässä tulevilla sopimuskausilla, koska kyseessä on kunnallisen pääsopimuksen muuttaminen.  Mahdollisen neuvottelutuloksen hyväksyvät neuvotteluosapuolet omien päätöksentekojärjestelmiensä mukaisesti. Lopputuloksena tulee olla nykyistä laajempi ja vaikuttavampi teknisen alan sopimus.

Järjestöjen muut neuvottelutavoitteet, jotka koskevat palkkausta, palkkausjärjestelmää mahdollisine palkkaohjelmineen, lisiä sijaistamisesta ja työpaikkaohjauksesta sekä palo- ja pelastustoimea koskevaa hyvinvointialueelle siirtymistä ja työaikakirjauksia käsitellään neuvotteluissa 14.2.2022 alkaen.

Myös pelastustoimea koskevien määräysten määräytyminen hyvinvointialueilla tulee ratkaista nyt käytävissä neuvotteluissa. Tämä tarkoittaa sitä, että neuvottelut on saatava päätökseen kahden viikon aikana. Tämä ei oikein tunnu mahdolliselta, koska neuvotteluissa on useita monimutkaisia ja vaikeita asioita.  Jopa neuvotteluaikojen sopiminen oli aluksi melko vaikeaa, mutta näitä on nyt saatu sovittua. Tämä ennakoi erittäin vaikeita neuvotteluja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*