Siirry sisältöön

Isän vasara ja äidin ompelukone

– Jorma Peussa

Naisten tasa-arvon edistäminen on myös miesten etu, kirjoittaa JHL:n erityisasiantuntija Jorma Peussa naistenpäivän blogikirjoituksessaan.

Kauan sitten tuoreena isänä olin neuvolassa. Vaimoni ja minä saimme hyvät ohjeet vauvamme hoitamiseen. Kun neuvolan täti puhui vauvan syöttämisestä, pesemisestä ja pukemisesta, sanat osoitettiin äidille. Kun tärkeimmät asiat oli käyty läpi, tulivat puheeksi kodin tekniset laitteet. Nyt katse kääntyi minuun. Opin ainakin sen, että pinnasänkyyn ei saa kiinnittää kohdevaloa, sillä se saattaa pudota ja pahimmassa tapauksessa sytyttää lakanat palamaan. Kuuntelin tarkkaan, kun tuli ”miesten ohjeita”.

Lasten kasvatuksessa ja kodin arjen pyörittämisessä miestä saatetaan joskus pitää vain apulaisena. Sellaisena, joka nostaa painavia tavaroita ja käyttää kovaäänisiä työkaluja. Pyykinpesuun miestä ei voi laittaa, koska silloin menevät valkoiset paidat ja punaiset sukat samaan koneeseen. Moni lapsi oppii edelleen sanomaan, että vasara kuuluu isälle ja ompelukone kuuluu äidille.

Monen mielestä on hauskaa vahvistaa tätä näkemystä miehistä avuttomina tumpeloina. Asia kuitataan yleensä huumorilla. Usein ajatellaan, että on aivan harmitonta naureskella tarinoille, joissa nainen ostaa miehelleen jäätelötötterön, ja joutuu koko ajan seuraamaan, ettei mies vaan sotke jäätelöllä vastapestyjä kesähousujaan. Nämä tarinat höpsöistä miehistä laitetaan vielä huumorin piikkiin, mutta ennustan, että ei enää kauaa.

Ei mene kuin muutama vuosi, niin naureskeleminen tumpeloille miehille on yhtä epäkorrektia kuin blondivitsit tänään. Aikanaan oli aivan normaalia kertoa juttuja, joissa nainen menee autokorjaamolle tekemään hölmöjä kysymyksiä ja osoittamaan naisen logiikalla, ettei ymmärrä autoista mitään.

Onneksi on paljon naisia, jotka eivät halua ylläpitää kahtiajakoa miesten ja naisten välillä. Heitä kutsutaan feministeiksi. Feministin maailmankuvaan eivät sovi osaamattomat ja avuttomat miehet. Feministi ei halua kauaa katsella ympärillään miehiä, joilta kotihommat eivät suju, ja jotka eivät osaa ottaa vastuuta tavallisista arkipäivän asioista.

Monilta miehiltä on jäänyt huomaamatta, että feministit ovat muuttaneet maailmaa parempaan suuntaan. Myös meille miehille. Feministit eivät pelkästään kannusta miehiä ryhdistäytymään, vaan vaativat, että miehet ja naiset hoitavat yhdessä ja tasapuolisesti kaikki hommat kotona ja työelämässä. Maailmassa on edelleen maita, joissa minun pitäisi toimia autokuskina kaikille sukuni naisille. En haluaisi tällaista ylimääräistä hommaa itselleni. Se olisi aivan turhaa. Minusta on paljon mukavampaa viettää omaa vapaa-aikaa, kuin käyttää se tehtäviin, joita naiset eivät saa tehdä, tai joihin he eivät muka pysty.

Ihan vaan itsekkäistä syistä toivon ympärilleni lisää feministejä.

Hyvää naistenpäivää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*