Siirry sisältöön

Hallitus naisia vastaan – kritisointi kuuroille korville

– Päivi Niemi-Laine

Pääministeri Sipilän hallitusohjelma on ollut oikea suora tasa-arvon edistämistä ja naisia vastaan. Onpa kuultu pääministerin suulla jopa tokaistavan, että tasa-arvo on nyky-yhteiskunnassa jo itsestään selvä asia. Onko?

Vaikka 85 suomalaista professoria, yliopistorehtoria ja tutkimuspäällikköä on arvostellut kovin sanoin pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmaa tasa-arvopulasta, niin hallitukselta ei ole tästäkään huolimatta herunut ymmärrystä tasa-arvopuheelle. Professorien selkeä viesti on, että naiset maksavat lamatalkoot. Hallituksen välittämisen asteesta kansalaisille tästä yhtälöstä piirtyy ilmeisen vahva mielikuva – maksakoot naiset laskun, kunhan joku maksaa.

Hallituksellahan on tarjota kuitenkin vastapainoksi naisille kotona tehtävää hoiva- ja vapaaehtoistyötä. Nämähän ovat olleet ne kuuluisat naisten kutsumustyöt. Nykyisen hallituksen näkökulmasta kunnon palkkatyö näyttää olevan miesten työtä. Ainakin naisen käymistä palkkatyössä ei tueta, mikäli varhaiskasvatuksen heikennykset menevät hallitusohjelman mukaisesti läpi. Erityisen hyvin hallitus ainakin sulki korvansa naisvaltaisen varhaiskasvatuksen Vain kaksi kättä –kampanjan viestiltä. Valtioneuvoston linnasta ei vastakaikua – ei edes pihinää – ole tähän asiaan kuulunut.

On ollut järkyttävää todeta, että pääministeri Sipilä ei tiedä tai ei halua tietää, mistä tasa-arvossa on kyse. Pääministerin retorinen huikkaus professorien suuntaan oli se, että ensin tehdään uudistus ja sitten arvioidaan vaikutukset. Suomalaisessa yhteiskunnassa tasa-arvon arvioinnissa on kuitenkin selkeät pelisäännöt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallitusohjelma pitää suvata, eli  tehdä arvio sen toimenpiteiden vaikutuksista sukupuoliin ennen kuin oikeasti ryhdytään ohjelmaa toteuttamaan. Myöhäistä näitä vaikutuksia on sitten enää arvioida, kun sukupuolivaikutukset ovat todentuneet.

Hallitus on ohjelmallaan pyyhkinyt jalkansa pitkäaikaiseen tasa-arvotutkimukseen. Millään ei tunnu olevan väliä, vain leikkaukset ja niiden suuruus ilmeisesti määrittelevät miehen mitan. On surullista todeta, että hallitusohjelma antaa yhteiskunnalle viestiä siitä, että naisia voi hakata, työmarkkinat voivat eriytyä ja että naisten paikka on olla kotona hoivaajana omille lapsilleen ja ikäihmisille. Naisten työttömyyden kasvukin näyttää olevan ihan hyvä juttu, sillä hallituksen leikkaukset kohdistuvat voimakkaimmin kuntatyöhön, missä naisten osuus työvoimasta on miltei 80 prosenttia.

Hallituksen miestroikalla on ollut toistaiseksi valikoiva kuulo erityisesti naisten ja lasten asioille. Yksipuolinen mykkäkoulukaan ei pitkälle vie. Hallituksen on hyvä tarttua kansalaisten tarjoamaan dialogiin ajoissa. Kansahan se kuitenkin loppukädessä päättää, kuka valtaa Suomessa käyttää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*