Siirry sisältöön

Avustajan rooli seksissä avustamisesta sisältää monia työoikeudellisia kysymyksiä

– Veikko Lehtonen

Avustajan rooli seksissä avustamisessa herättää keskustelua. Epätietoisuutta aiheuttaa varsinkin se, mitä tarkoitetaan seksissä avustamisella.

Vammaisen seksuaalisuus on edelleen tabu, kuten YLE:n dokumentista 27.11.2017 tuli esille. Dokumentti toi hyvin esille tärkeän aiheen ja JHL pitää erittäin tärkeänä, että vammaisten ihmisten seksuaalisuudesta keskustellaan. Tuemme käsitystä siitä, että seksuaalioikeudet ovat osa ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille.

Dokumentissa tuli useaan otteeseen esille, että seksissä avustaminen olisi henkilökohtaisen avustajan tehtävä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ajaa henkilökohtaisten avustajien asioita ja suurin osa järjestäytyneistä avustajista on JHL:n jäseniä. Meidän mielestä olisi ollut hyvä tuoda enemmän myös avustajien näkemyksiä ja kokemuksia esille.

Dokumentin esittämiin ongelmiin pitää pyrkiä löytämään ratkaisut. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei oikeuden toteuttaminen voi loukata toisen ihmisen perusoikeutta, kuten esimerkiksi oikeutta koskemattomuuteen tai kieltäytyä epäasiallisesta työtehtävästä. On selvää, että useat vammaiset tarvitsevat toisen henkilön apua seksuaalisuuden toteuttamiseen, mutta tätä tehtävää ei voida suoraan osoittaa työsuhteessa olevan työntekijän työtehtäväksi. Seksissä avustaminen koskettaa laajemminkin JHL:n jäseniä kuin henkilökohtaisia avustajia. Mm. kehitysvamma-alalla JHL:llä on useita ammattikuntia, joissa JHL:llä on vahva edustus, eikä sen vuoksi tämä asia ole meille uusi.

Tanja Roth avaa Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti -oppaassa aktiivista seksissä avustamisesta seuraavasti: ”Aktiivinen avustaminen tarkoittaa avustamista tilanteissa, jotka edellyttävät avustettavan henkilön koskettamista seksuaalisissa tilanteissa tai niiden valmistelemista. Sitä on esimerkiksi seksin aikainen avustaminen, seksuaalisessa stimulaatiossa auttamien sekä seksiapuvälineiden liikuttelu tai ohjailu”. Työntekijän rooli aktiivisessa seksissä avustamisessa on monesta syystä ongelmallista ja sisältää monia työoikeudellisia kysymyksiä. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille myös työntekijälle, eikä se voi näin olen kuulua työnantajan direktio-oikeuden piiriin. Työsuhteessa työnantajalla on työnjohto-oikeus ja työtehtävien vapaaehtoisuus on monessakin mielessä suhteellista. Työnantajan työjohto-oikeuteen ei voi kuulua se, että työnantaja edellyttää aktiivista seksissä avustamista. Jokaisella työntekijällä tulee olla oikeus kieltäytyä seksissä avustamisesta. JHL:n tulkinnan mukaan, Avusta ja ohjaa seksissä -oppaan mukainen seksissä aktiivista avustamista voidaan pitää Työsopimuslain 10 luvun 2§ mukaisena kohtuuttomana ehtona, eikä siitä näin ollen voida sopia edes työsopimuksella.

Henkilökohtaisen avustajan toiminimen seksissä avustamisessa tekee asiasta vielä hankalamman, koska kyseessä on käytännössä erityislaatuinen työsuhde, koska avustettava on yleensä myös henkilökohtaisen avustajan työnantaja. Tällöin toiminta kohdistuu suoraan työantajaan eikä asiakkaaseen. Työtä tehdään pääasiassa yksin ja toisen kotona, eikä alalla ole työantajamallissa luottamusmiehiä tai työsuojeluvaltuutettuja, eikä välttämättä edes työkaveria kenen kanssa keskustella. Mikäli väärinkäytöksiä tapahtuisi tai asiasta haluaisi keskustella, ei avustajalla ole välttämättä ketään kenelle puhua. Työsuhteeseen liittyy laaja salassapitovelvollisuus, joten ainoa johon ottaa yhteyttä on JHL, Poliisi tai työsuojeluhallinto. Työsuojeluviranomaisen valvontamahdollisuudet toisen kotiin on hyvin rajallinen.

Koska asiaan liittyy vielä useita avoinna olevia oikeudellisia kysymyksiä, JHL suosittelee jäsenistölleen, etteivät henkilökohtaiset avustajat tee aktiivista seksissä avustamista tai sovi siitä työsopimuksessa (lue JHL:n lausunto täältä). Passiivinen avustaminen, kuten seksitilanteiden mahdollistaminen tai apuvälineiden osto, jossa avustajalla ei ole suoraa kosketuskontaktia, voi kuulua avustajan tehtävään, jos siitä sovitaan työantajan kanssa.

Toivomme todella, että keskustelu vammaisen seksuaalisuuden toteuttamisen mahdollisuudesta jatkuu ja asiaan löydetään ratkaisu. JHL pyrkii omalta osaltaan olemaan aktiivinen asian ratkaisemiseksi ja tulemme olemaan mukana keskustelussa.

Henkilökohtaisten avustajien keskustelu asiasta jatkuu osoitteessa: www.henkilökohtaisetavustajat.fi. Kyseisillä sivuilla on avustajien oma kahvihuone, missä voi keskustella asiasta anonyymisti, nimimerkin kautta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*