Siirry sisältöön

AVAINTAn työehtosopimuksen on pysyttävä kilpailukykyisenä

– Riitta Rautiainen

AVAINTES-sopimuksen piirissä JHL:n jäseniä työskentelee erityisesti ravitsemis-, puhtaus- ja kiinteistöaloilla. JHL tavoittelee mm. palkkausjärjestelmän uudistamista, sillä nykymallilla samoja tehtäviä suorittavien palkkojen vertailtavuus on mutkikasta.

Luin viime neuvottelukierroksella tehtyä blogia. Samanlaisia tavoitteita tulevaa ajatellen, mutta silti tällä kertaa neuvottelukierrokselle lähteminen tuntuu vaikeammalta.

On olennaista huomoida, miten ja millaisilla ratkaisuilla Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus pidetään kilpailukykyisenä samoilla aloilla kilpailevien halvempien työehtosopimusten suhteen. Tämä syksy on näyttänyt sen, kuinka helposti työnantaja lähtee vaihtamaan työntekijöihin noudatettavan työehtosopimuksen halvempaan työehtosopimukseen, kun on tarve saada aikaan säästöjä. Työntekijät ovat kuitenkin se voimavara, joka yhtiössä tuottaa palveluita ja tekee tulosta ja sen vuoksi tulevissa sopimusneuvotteluissakin on tavoitteena parantaa työntekijöiden työsuhteenehtoja ja työhyvinvointia.

Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimuksen (AVAINTES) piirissä työskentelee matalapalkkaisia JHL:n jäseniä, erityisesti ravitsemis-, puhtaus- ja kiinteistöaloilta. Jäsenyhteisöissä, käytännössä siis tuki- tai peruspalveluyhtiöissä, työskentelee työpaikoittain satoja JHL:läisiä. Suurimmissa toimipisteissä jäsenten määrä voi olla jopa 900.

Työehtosopimusneuvottelut Avaintyöantajat AVAINTA ry:n uudesta työehtosopimuksesta käynnistyvät todenteolla helmi- maaliskuussa. Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL:n lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto JYTY ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ry ja Tekniikka ja terveys KTN ry sekä työantajaa Avaintyönantajat AVAINTA ry.

Tätä blogia kirjoittaessani ei mitään alustavia sopimustavoitteita ole vielä vaihdettu työantajaliiton kanssa. JHL lähtee tavoittelemaan noin kahden vuoden sopimusta. Palkantarkistukset tulisi toteuttaa kaikille työntekijöille maksettavalla yleiskorotuksella, seuraten vähintään syksyllä 2019 sovittuja korotustasoja.

Yksi tärkeimmistä tavoitteistamme on viime neuvottelukierroksella sovitun työajan pidennyksen ns. kikyn poistaminen. Vuoden 2020 alussa voimaan tulleen työaikalain muutokset tulee ottaa myös huomioon tulevissa neuvotteluissa. Työaikoihin liittyvissä kysymyksissä tärkeää on työntekijän hyvinvointia lisäävät asiat, kuten työvuorosuunnittelun kehittämiseen, vuorojen pitävyyteen, muutosten korvaamiseen sekä työaikojen terveellisyyteen liittyvät asiat.

Jälleen kerran yksi tavoitteemme on työehtosopimuksen edellyttämän palkkausjärjestelmän määräysten uudistaminen, siten että työntekijälle maksettavat palkanosat erotellaan toisistaan. Nykyisten määräysten mukaan työntekijän henkilökohtainen peruspalkka muodostuu tehtävästä, ammattitaidosta ja työsuorituksesta maksettavista palkanosista kokonaispalkkana. Ongelmia tuottaa työntekijöille maksettavien palkkojen vertailtavuus, koska kokonaispalkka sisältää henkilökohtaiseen suoriutumiseen sisältyviä palkanosia, jotka eivät ole julkisia.

Tulevalla neuvottelukierroksella työn- ja yksityiselämän yhteensovittamisessa tavoitteena tulee olemaan perhevapaiden (hoitovapaa ja isyysvapaa) kehittäminen sekä mahdollisuus saada palkallista vapaata työntekijän ikääntyneiden vanhempien tai lähiomaisen hoidon.

Paikallinen sopiminen sekä sen laajentaminen nousee hyvin suurella todennäköisyydellä esille tälläkin neuvottelukierroksella. Mikäli paikallista sopimista lisätään, tulee samalla parantaa luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksiä. Heidän aseman ja toimintaedellytysten parantaminen on myös tavoitteenamme.

Ammatillisessa koulutuksessa työssä oppiminen on reformin myötä lisääntynyt työpaikoilla. Työpaikkakouluttajien ja -ohjaajien ajankäytöstä, korvauksista ja kouluttamisesta tulee saada määräykset työehtosopimukseen.

Nyt on aika valmistautua tuleviin neuvotteluihin ja katsoa mitä ympärillä tapahtuu, varsinkin kunta-alan neuvotteluissa, jotka vahvasti ohjaavat myös Avaintyönantajat AVAINTA ry:n kanssa käytäviä neuvotteluja.

Kommentit

  1. Olen ollut ruokapalvelu alalla 42 vuotta tänä vuonna ja palkka on aina ollut taulukkopalkka,+ määrävuosilisät. Henkilökohtaisinen lisä on minimi. Kunnassa on koko ajan säästetty keittäjistä, siivoojista ja talonmiehistä. On rakennettu suuria oppimiskeskuksia. Työn määrä on kasvanut valtavasti näiden vuosien varrella, mutta palkka sen muka ei. Pitäisi saada tietoon myös työsuoritteet. Ympäristökunnassa olen kuullut, että ei kohta jakseta olla töissä, koska työtahti ja ruokamaarät niin kovia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*