Siirry sisältöön

Anna kuntavaaleissa äänesi työntekijöille ja julkisille palveluille

– Päivi Niemi-Laine

Julkiset palvelut ovat suomalaisille tärkeitä ja ammattiyhdistystoiminta koetaan laajalti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan takaajaksi. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kannustaa äänestämään kuntavaaleissa työntekijöiden asemaa ymmärtävää ehdokasta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto julkaisi keväällä ensimmäisen Julkiset palvelut –barometrin, jossa selvitettiin laajasti suomalaisten mielipiteitä julkisista palveluista. Itse asiassa saimme hiljaisen enemmistön äänen vihdoin kuuluviin. Suomalaisten näkemys on, että julkiset palvelut ovat parasta.

Tutkimuksen mukaan valtaosa pitää tärkeänä sitä, että julkiset palvelut ovat kunnan tai alueen itsensä tuottamia. Kaikkiaan 71 prosenttia on tätä mieltä. On selvää, että koronan jälkeen julkiset palvelut ovat pidettävä omana toimintanaan huoltovarmuuden ja valmiuden vuoksi.

Hyvin tärkeänä pidetään myös sitä, että julkisin varoin ja julkisen vallan toimesta tuotetut julkiset palvelut ovat mahdollisimman kattavat. Käytännössä 88 % on tätä mieltä. Suomalaisten suuri enemmistö pitää julkisesti tuotettuja palveluita yhteiskunnallisen luottamuksen ja yhdenvertaisuuden takaajana.

Ulkomaiset pääomasijoittajat ovat ottaneet tuottaakseen julkiset palvelut kuntien kilpailutuksissa. Muistamme vielä vanhuspalveluilla rahastamisen ja siitä johtuneen kriisin. On muistettava, että yksityisten tuottajien logiikka on tuottaa palveluja pääomien kasvattamiseksi, ei hyvien palveluiden vuoksi. Työehtosopimusten heikentäminen on osa pääomasijoittajien voittojen maksimointia.

Kuntavaaleissa ratkaistaan se, ketkä käyttävät valtaa kunnissa seuraavat neljä vuotta.
Mikäli työntekijöistä äänestää vain harva, valtaa käyttää enemmän se joukko, jota julkiset palvelut eivät kiinnosta. Heitä saattaakin kiinnostaa enemmän palveluiden ulkoistaminen ja niistä säästäminen. Kuntavaaleissa äänestävät aktiivisimmin hyväosaiset korkeasti koulutetut ja johtavassa asemassa olevat.

Ammattiyhdistystaustaisia ehdokkaita on vaaleissa paljon. He tuntevat työpaikan arjen.

Maaseudun tulevaisuus -lehden tuoreessa tutkimuksessa ammattiyhdistystoiminta koetaan laajalti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan takaajaksi. Näin 68 prosenttia vastasi Kantar TNS Agrin huhtikuussa tekemässä kyselyssä.

Puoluekannatuksen mukaan eniten kannatusta ammattiliitoille antavat SDP ja Vasemmistoliitto. Vihreät on hyvänä kolmosena Keskustan kanssa. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten tuki on vähäistä niin ammattiliitoille kuin julkisille palveluillekin.

On äärimmäisen tärkeää, että kuntavaaleissa kuuluu julkisten palveluiden työntekijöiden ääni. Nyt kaikkien tehtävänä on äänestää valtuustoihin työntekijöiden asemaa ymmärtäviä päättäjiä. Kiitos kaikille ehdokkaana oleville jäsenille!

Vuoden 2021 kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa on käynnissä 26.5.-8.6. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Tutustu JHL:n kuntavaaliteemoihin tästä!  #kuntaremontti2021

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*