JHL: Kotihoidon uudistus vaatii satoja uusia työntekijöitä
Hallitus esittää iäkkäiden kotihoidon muuttamista ympärivuorokautiseksi. Ammattiliitto JHL pitää esitystä hyvänä, mutta huomauttaa uudistuksen vaativan satoja uusia työntekijöitä.
Avainsana:
vanhukset (Tyhjennä)
Hallitus esittää iäkkäiden kotihoidon muuttamista ympärivuorokautiseksi. Ammattiliitto JHL pitää esitystä hyvänä, mutta huomauttaa uudistuksen vaativan satoja uusia työntekijöitä.
Miten työmarkkinoiden käy, kun Suomen väestö harmaantuu ja harventuu? Kuka hoitaa sinun mummosi 30 vuoden päästä? JHL:n uunituore selvitys etsii ratkaisuja Suomea uhkaavaan työvoimapulaan.
Jos tulevaisuuden vanhusten hoito halutaan pitää vähintäänkin nykyisellä tasolla, Suomeen tarvitaan jopa 14 000 uutta osaajaa vuoteen 2030 mennessä. Laadukkaan hoidon toteutumista ei auta myöskään se, että hoitajat uupuvat äärimmäisen raskaan ja haastavan työn edessä, ja myös palkkaustasossa on kohentamisen varaa.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine iloitsee, että sitova hoitajamitoitus on vihdoin tulossa lakiin. Lakia tarvitaan, koska alan ongelmat eivät ole ratkenneet suosituksilla. Vanhustenhoidon työvoimapulan ratkomisessa auttavat hoiva-avustajat, jotka voidaan jatkossa laskea mukaan hoitajamitoitukseen.
Hoitoalaa vaivaa vaje osaavasta henkilöstöstä samalla, kun väestö harmaantuu kovaa tahtia. Yhä heikommassa kunnossa olevia vanhuksia hoidetaan kotihoidossa lähes saattohoitoon saakka. Tärkeä askel vanhustenhoidon henkilöstöpulaan olisi hoiva-avustajien ottaminen selkeämmin mukaan hoitoketjuun.
Tuttu ja luotettava hoiva-avustaja on tärkeä linkki hoitokodin yhteisössä. Mutta vaikka hoiva-avustajat voisivatkin toimia tuuraajana äkillisissä hoitajan poissaloissa, he eivät ole kuitenkaan ratkaisu alan sijais- ja työvoimapulaan.
Monet ns. sateenkaariseniorit pelkäävät muiden ihmisten syrjiviä asenteita omaan identiteettiinsä. Sosiaali- ja terveysalalla onkin tärkeää lisätä tietoisuutta sekä luoda keskustelua sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.