Henkilökohtaiset avustajat ansaitsevat arvostusta – ala nostettava palkkakuopasta
JHL ja Heta-liitto käyvät parhaillaan neuvotteluja henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevasta henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksesta (Heta-tes).
Avainsana:
vammaispalvelulaki (Tyhjennä)
JHL ja Heta-liitto käyvät parhaillaan neuvotteluja henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevasta henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksesta (Heta-tes).
Ammattiliitto JHL on pääsääntöisesti tyytyväinen hallituksen esitykseen uudeksi vammaispalvelulaiksi. Liitto muistuttaa kuitenkin kiinnittämään huomiota työntekijöiden ammatilliseen osaamiseen, työehtoihin ja työoloihin. Hyvinvointialueiden tulee myös varmasti pystyä huolehtimaan palvelutuotannostaan.
JHL katsoo, että henkilökohtaista apua koskevat säännökset eivät kaikilta osin ole riittäviä luonnoksessa uudeksi vammaispalvelulaiksi. Henkilökohtaiseen apuun kaavaillut muutokset nostavat jatkossa koulutus- ja osaamisvaatimuksia alan tehtävissä. JHL vaatiikin, että tämän täytyy näkyä niin henkilökohtaisten avustajien koulutustasossa kuin ansioissa.
Työsuojelutarkastus on voitava tehdä vammaisen henkilön kotiin silloin, kun työtä tehdään vammaisen kotona. Kysymys on työn tekemisen edellytyksistä, työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Työnantajavastuussa olevan vammaisen henkilön kohdalla on myös otettava huomioon henkilön toimintakyvyssä tapahtuvat muutokset, jotka vaikuttavat kykyyn toimia työnantajana.
Toisen kotona tehtävän työ vaatii vielä paljon kehittämistä, jotta fyysinen ja psykososiaalinen kuormitus saataisiin paremmin hallintaan. Henkilökohtaisen avun työssä tilannetta kohentaisi erityisesti se, että työ saataisiin vahvemmin työsuojelun ja edunvalvonnan piiriin.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mielestä vammaispalvelulain luonnoksessa on paljon hyviä parannuksia ja selkeytyksiä voimassa olevaan lainsäädäntöön verrattuna. Uusi laki pitäisi hyväksyä nopeasti.