Joululahjaksi sote-paketti?
Koronatilanteesta huolimatta sote-uudistuksen valmistelu etenee. JHL:n erityisasiantuntija Sari Bäcklund kertoo blogissaan, mitkä asiat ovat hiertäneet päätöksentekoa matkan varrella
Avainsana:
sote- ja maakuntauudistus (Tyhjennä)
Koronatilanteesta huolimatta sote-uudistuksen valmistelu etenee. JHL:n erityisasiantuntija Sari Bäcklund kertoo blogissaan, mitkä asiat ovat hiertäneet päätöksentekoa matkan varrella
Marinin hallituksen sote-uudistus kaventaisi väestön terveys- ja hyvinvointieroja. Kunnille jää silti viimeinen vastuu asukkaidensa hyvinvoinnista, korostaa ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Mitä tapahtuu kunnissa, kun valtaosa kuntien työntekijöistä siirretään maakunnille sote-uudistuksen yhteydessä? Viimeistään nyt on aika herätä keskusteluun, jonka tavoitteena on rakentaa tulevaisuuden kuntia. Niiden rakentamisessa tulee varmistaa myös henkilöstön työhyvinvointi.
JHL muistuttaa Uusimaa-PKS-Helsinki sote-erillisselvityksen loppuraportista antamassaan lausunnossa, että erillisratkaisu, samoin kuin valtakunnallinenkin sote-ratkaisu, on tehtävä hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen. Sote-alalla on jo nyt pulaa työvoimasta ja uudistuksen avulla on henkilöstön saatavuuteen mahdollista vaikuttaa positiivisesti.
Kuntien tilanteesta on piirtynyt synkeä kuva viime aikoina mediassa, mutta valoakin pilkahtelee jo tunnelin päässä: Kuntien rahoitusasema tulee hieman helpottumaan ensi vuoden aikana. Sen vuoksi nyt ei kannata painaa paniikkinappulaa vaan katsoa tilannetta jo pidemmälle, toteaa JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Vesa Mauriala.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n terveiset budjettiriiheen: kuntatalous on turvattava, sote-uudistus vietävä maaliin ja laki maakuntien verotusoikeudesta säädettävä.
Sote-palveluissa ulkoistamisella tehtyjä säästöjä on turha hehkuttaa, mikäli palvelujen laadusta ei ole tietoa. Markkinaehtoisuuden vallitessa on pidettävä huolta siitä, että asiakas ei jää ilman palveluja missään tilanteessa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii ottamaan laatukriteerit ja hoivamitoituksen etusijalle sotepalveluiden kilpailutuksissa. Kuntien rahoitus on varmistettava, jotta niillä on aito mahdollisuus hankkia laadukasta ja turvallista palvelua.
Perustuslakivaliokunta linjasi tänään 1.6.2018, että hallituksen sote-esityksessä on useita vakavia perustuslakiongelmia. Pulmat ovat samoja, joihin Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on lausunnoissaan kiinnittänyt huomiota.
Jos sote- ja maakuntauudistus etenee nykyhallituksen esittämällä tavalla, on seuraavan hallituksen korjattava lainsäädännön epäkohdat, JHL:n edustajisto katsoo päätöslauselmassaan.
Hallituksen kompurointi sote- ja maakuntauudistuksessa, palkansaajien ja työttömien kepittäminen ja ay-liikkeen heikentämisyritykset olivat puheenaiheina JHL.n edustajistossa.
Hallituksen on huolehdittava siitä, että maakuntiin siirtyvän työvoiman palkat harmonisoidaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii. JHL:n jäseniä maakuntiin siirtyy lähes 25 000.
JHL vaatii lausunnossaan valtiota varaamaan riittävät resurssit siihen, että maakuntiin siirtyvän henkilöstön palkat harmonisoidaan.
Ammattitaitoiset tukipalvelujen työntekijät ovat välttämätön osa sosiaali- ja terveyspalveluja. Sote- ja maakuntauudistuksessa ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, miten tukipalvelut jatkossa organisoidaan. Riskinä on tukipalvelujen kilpailutus.
Lausunnossaan JHL kiinnittää huomion erityisesti henkilöstön asemaan liittyviin kysymyksiin ja niiden täydentämiseen. Liiton mielestä lakiin pitää kirjata henkilöstön työsuhteen irtisanomissuoja vuoteen 2025 saakka ja muutosturvaohjelma. Lisäksi huomio pitäisi kiinnittyä palveluketjun ehjänä säilymiseen ja tasa-arvoon.