Parempi työelämä: Näin se tehdään
JHL tavoittelee reilua työelämää, jossa työntekijöillä on vahva mahdollisuus vaikuttaa työoloihinsa. Näillä keinoilla tavoitteessa onnistutaan.
Avainsana:
määräaikainen työsopimus (Tyhjennä)
JHL tavoittelee reilua työelämää, jossa työntekijöillä on vahva mahdollisuus vaikuttaa työoloihinsa. Näillä keinoilla tavoitteessa onnistutaan.
Turun hovioikeuden mukaan Nokian kaupungilla ei ollut lainmukaista perustetta solmia määräaikaista työsuhdetta kuntouttavassa työtoiminnassa työskennelleiden työhönvalmentajien kanssa. Se muutti/kumosi Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota tapauksessa, jossa asianomistajina oli yksi JHL:läinen ja kaksi talentialaista työhönvalmentajaa.
Lain mukaan työsopimus tehtään toistaiseksi. Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä vain työsopimuslaissa säädetyillä perusteilla. Valtaosa määräaikaisista palvelussuhteista on lainmukaisia, mutta osa ei ole. Palvelussuhteen määräaikaisuuden laillisuus voidaan tarkistaa.
JHL:n tekemän kyselyn mukaan alle 4 prosenttia työntekijöistä on määräaikaisessa työsuhteessa omasta halustaan. Pääsääntöisesti määräaikaisuuden syy on ollut sijaisuus. Työsuhteita on saattanut olla jopa 16 peräkkäistä tai enemmänkin. JHL tehostaa määräaikaisten työsuhteiden käytön laillisuuden tarkistamista työpaikoilla.
Mitä pitää ottaa huomioon, kun määräaikaisia työsuhteita solmitaan. Tästä puhutaan webinaarissa keskiviikkona 12.9.2018.
Työnantaja voi määrätä kertyneen loman pidettäväksi työsuhteen aikana, mikäli työsuhde päättyy lomakaudella. Usein määräaikaisen työsuhteen päättyessä kertyneet lomapäivät maksetaan lomakorvauksena.
Vakinaistamista tulee tarkastella jokaisen tapauksen kohdalla erikseen eikä yleisiä sääntöjä siitä ole. Välillä yksikin määräaikaisuus voi olla perusteeton ja toisaalta peräkkäisiä työsopimuksia voidaan tehdä useita,...