JHL-opiston rehtori mukana EU:n huippukokouksessa
JHL-opiston rehtori Anne Karjalainen osallistui joulukuussa huippukokoukseen, jossa puitiin tulevaa EU-koulutuspolitiikkaa. JHL on mukana vaikuttamassa koulutuspolitiikkaan myös Euroopan tasolla.
Avainsana:
koulutuspolitiikka (Tyhjennä)
JHL-opiston rehtori Anne Karjalainen osallistui joulukuussa huippukokoukseen, jossa puitiin tulevaa EU-koulutuspolitiikkaa. JHL on mukana vaikuttamassa koulutuspolitiikkaan myös Euroopan tasolla.
Vammaisalan tutkintorakenne ja koulutusnimikkeet muuttuvat. Kehitysvamma-alan ammattitutkinto poistuu ja tilalle tulee uusi vammaisalan ammattitutkinto, joka pitää jatkossa sisällään kahden eri alan tutkinnot: kehitysvamma-alan sekä henkilökohtaisen avun.
JHL kannattaa jatkuvan oppimisen visiota ja tavoitteita, joissa jokaisella on mahdollisuus kehittää osaamistaan työuran aikana ja työurien välissä. Jatkuvan oppimisen kehittämisessä tulee huomioida erityisesti työssäkäyvät aikuiset.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n kysely paljastaa, että korona on vienyt kunta-alalla työskenteleviltä naisilta mahdollisuuksia päästä koulutuksiin. Kyselyyn vastanneet pitävät koulutukseen pääsemistä kuitenkin tarpeellisena työn hallinnan ja mielekkyyden vuoksi. JHL:n mielestä osaamisen kehittämiseen on panostettava myös näin pandemia-aikana.
JHL:n koulutuspoliittinen toiminta näkyy aiempaa vahvemmin Twitterissä. Koulutukseen liittyville näkemyksille on perustettu oma Twitter-tili.
JHL muistuttaa lausunnossaan, että opiskelijoiden tasa-arvoinen kohtelu ei saa romuttua uuden yliopisto- ja ammattikorkeakoululain myötä. Koulutukseen eri väyliä pitkin hakeutuvia ei pidä asettaa keskenään eriarvoiseen asemaan. Samaten julkista ja yksityistä sektoria on kohdeltava tasa-arvoisesti ja arvioitava julkisen sektorin työntekijöiden täydennyskoulutusmahdollisuudet.
JHL kokoaa kasvatuksen ja ohjauksen alan ammattilaiset yhteen. Liitto vahvistaa ammatillista identiteettiä koulutuspäivien, ammatillisen edunvalvonnan kehittämisen ja ammatillisten verkostojen kautta.
JHL:n jäsenet työskentelevät kymmenissä ravitsemis- ja puhtausalan ammateissa ja niiden yhdistelmätöissä. JHL kokoaa alan ammattilaiset yhteen ja vahvistaa alalla työskentelevien ammatillista identiteettiä koulutuspäivien, ammatillisen edunvalvonnan kehittämisen ja ammatillisten verkostojen kautta.
JHL vaikuttaa koulutukseen liittyviin laki- ja kehittämishankkeisiin sekä opetussuunnitelmiin eri yhteistyöelimien, sidosryhmien ja lausuntojen kautta. Ammatillinen koulutus on JHL:lle tärkeää.
JHL on mukana kehittämässä suomalaista koulutusta.
JHL:n koulutuspolitiikassa yhdistyvät jäsenistön tuoma käytännön osaaminen ja liiton vahva rooli koulutuksen ja osaamisen kehittäjänä.
Sosiaali- ja terveysaloilla JHL:läiset työskentelevät kymmenissä eri hoitoalan ammateissa sekä julkisella puolella että yksityisillä hyvinvointialoilla. JHL kokoaa ammattilaiset yhteen ja vahvistaa heidän ammatillista identiteettiään koulutuspäivillä, verkostotyöllä sekä ammatillisen edunvalvonnan kehitystyöllä.
JHL on ammattiliittona vaihtoehto kapealle ammattikuntapohjaiselle edunvalvonnalle.
Nykyään entistä enemmän hoitoa ja hoivaa tehdään asiakkaan tai potilaan kotona. Asiakas voi olla ikäihminen, mielenterveyskuntoutuja tai hänellä voi olla päihdeongelmia. Unohtamatta tietenkään lastensuojelun perhetyötä....
Ammatillista koulutusta ollaan uudistamassa siten, että nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen raja-aidat poistetaan. Jatkossa tutkinto tai sen osa voidaan suorittaa vain yhdellä tavalla: osaaminen osoitetaan...