JHL:n ammattialatoiminnan valtakunnallisten ammatillisten verkostojen valinnat, Etelä-Suomi
JHL Etelä-Suomen alueen Yhdistysjohdon seminaarissa 13.-14.10.2018 tehtiin valinnat ammatillisiin verkostoihin 2018 - 2022.
Avainsana:
ammattiala (Tyhjennä)
JHL Etelä-Suomen alueen Yhdistysjohdon seminaarissa 13.-14.10.2018 tehtiin valinnat ammatillisiin verkostoihin 2018 - 2022.
JHL:n tietotyön ja hallinnon ammattilaiset kokoontuivat JHL-opistolle syyskuun loppupuolella. Noin kolmenymmenen jäsenen voimin ammattialan opintopäivillä pohdittiin muun muassa työelämän kiihtyvää rytmiä.
Monet kaupunkien ja kuntien kirjastot palkkaavat tilapäistyövoimaa, koska vakituisen henkilöstön määrä on riittämätön. Jatkuva tilapäistyöntekijöiden vaihtuminen työllistää vakituista väkeä runsaasti, koska kaikki pitää perehdyttää. Myös perehdyttäjät pitäisi opettaa perhedyttämiseen, sillä kaikilla ei näitä taitoja ole.
Tietotyön ja hallinnon aloilla JHL:n jäsenen tapaa lukuisissa eri ammateissa sekä julkisella puolella että yksityisillä aloilla. Ammattilaiset yhteen kokoava JHL vahvistaa alan ammatillista identiteettiä yhteisillä koulutuspäivillä, verkostotyöllä sekä ammatillisen edunvalvonnan kehitystyöllä.
Tälle sivulle on kerätty tekniikan ja liikenteen ammattialoilla työskenteleville, alalle aikoville tai alaa opiskeleville omaa alaa käsitteleviä linkkivinkkejä. Linkkien alta löytyy koulutuspolkuja, asiatietoa, hyviä käytänteitä ja kuvauksia erilaisista kehityshankkeista. Jos törmäät hyvään juttuun, niin lähetä meille vinkki!
JHL:ssä on kahdeksan turva-alan yhdistystä, jotka kokoavat ammattialansa JHL:läiset saman katon alle. Oma yhdistys löytyy niin hätäkeskuspäivystäjille, poliiseille, ulosotto- ja haastemiehille kuin puolustusvoimien henkilöstöllekin.
JHL kokoaa yhteen turvallisuusalan ammattilaiset, jotka ovat töissä puolustusvoimissa, hätäkeskuksissa, poliisi- ja oikeushallinnossa, rikosseuraamuslaitoksessa, Rajavartiolaitoksessa tai Tullissa.
JHL kokoaa kasvatuksen ja ohjauksen alan ammattilaiset yhteen. Liitto vahvistaa ammatillista identiteettiä koulutuspäivien, ammatillisen edunvalvonnan kehittämisen ja ammatillisten verkostojen kautta.
JHL:n jäsenet työskentelevät kymmenissä ravitsemis- ja puhtausalan ammateissa ja niiden yhdistelmätöissä. JHL kokoaa alan ammattilaiset yhteen ja vahvistaa alalla työskentelevien ammatillista identiteettiä koulutuspäivien, ammatillisen edunvalvonnan kehittämisen ja ammatillisten verkostojen kautta.
Siivoustyön kehittäminen onnistuu parhaiten silloin, kun henkilöstö ja työnantaja sopivat yhdessä siitä, miten kehitystyötä ryhdytään tekemään. Kehitystyön tueksi on hyvä perustaa ohjaus- ja seurantaryhmä, jossa on edustus sekä henkilöstöstä että työnantajalta. Yksi kehittämisen väline on mitoitus. Siivoustyön mitoituksen tekijäksi valittavalla on oltava ammattitaito mitoituksen tekemiseen.
Katri Kanerva-Kivinen kirjoittaa, millaista työtä välinehuoltajat tekevät oppilaitoksessa, jossa opiskellaan terveydenhuoltoon liittyville aloille. Työhön liittyy välineiden ja laitteiden huoltoa ja välinehuollon esittelyä opiskelijoille.
Välinehuoltaja Marjanne Kulmala kirjoittaa välinehuollon tulevaisuudesta. Ammattiin vaikuttavat niin sote-uudistus kuin tehostaminen ja sertifiointikin.
Välinehuoltajat Marketta Jääskeläinen ja Eeva Silander kertovat, miten silmäinstrumentteja huolletaan. Instrumentit käyvät läpi monta puhdistus- ja tarkastusvaihetta, ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön.
Välinehuoltaja Pirjo Kallio kirjoittaa ergonomiasta. Valaistuksen on oltava työtilassa hyvä ja suurennuslinssin valo oikein suunnattu. Pöytien korkeus ja työtuoli pitäisivät olla säädettäviä ja ilmastointilaitteiden toimivia. Myös välinehuoltajan itsensä on muistettava pitää itsestään huolta vaikkapa taukojumpan muodossa.