Kiinasta käynnistynyt koronavirusepidemia COVID-19 on aiheuttanut Suomessa vahvoja suojaustoimia. Virus on herättänyt monenlaisia työn tekemiseen liittyviä kysymyksiä JHL:n jäsenten keskuudessa. Tällä sivulla on tiivistetysti tietoa viruksesta sekä kysymyksiä ja vastauksia, jotka liittyvät koronavirukseen ja työn tekemiseen. Sivun sisältöä päivitetään viranomaisohjeiden muuttuessa.
* = päivitetty 11.1.2021 klo 9.47
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset koronan vaikutuksesta työsuhteeseen. -mm. mitä seuraa jos lähtee käymään ulkomailla? | Valmiuslain poikkeusolot ovat päättyneet – myös vaikutukset vuosilomaan ja työaikaan päättyivät |
Korona kouluissa ja varhaiskasvatuksessa – JHL:n kanta | Verottaja: Maskit verovähennyksiin |
Lomautus
28.12.2020: Lomautusten ja muun työlainsäädännön helpotukset loppuvat vuodenvaihteessa |
Yhteistoimintaneuvottelu lomautustilanteessa |
Työttömyyskassa lomautuksista | Mitä työpaikoilla voidaan tehdä?– TTL:n uusi ohje riskien arvioinnista |
Työturvallisuus Toimintaohje, jos koronavirus on tarttunut työstäsi |
Kela: tartuntatautipäiväraha* |
Seuraa viranomaistahoja | Valtion virkamiehille ja työntekijöille* |
Haastamme työnantajat mukaan maskitalkoisiin!
JHL haastaa työnantajat kustantamaan työntekijöiden kasvomaskit kodin ja työpaikan välisiä matkoja varten. Työmatkojen turvallisuus vaikuttaa keskeisesti turvallisuuteen myös työpaikalla.
Kannustamme jäseniämme kertomaan somessa kannustavia esimerkkejä vastuullisista työnantajista! Jos työnantajasi on luvannut kustantaa kasvomaskit, kerro siitä muillekin tunnisteella #maskitalkoot.
Lue myös JHL blogi: Työnantajat tarvitaan mukaan ”maskitalkoisiin”!
Tuleva koronarokote ja työ
Rokotteet koronaa vastaan aloitettiin Suomessa joulukuussa 2020.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset saavat rokotteen ensimmäisten joukossa. Terveydenhuollossa työskentelevien kannattaa hankkia Suomen terveysviranomaisten suosittelemat ja kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Kyse on ennaltaehkäisystä, asiakas- ja potilasturvallisuudesta sekä työturvallisuudesta.
”Rokote on tie koronasta kohti normaalia”, JHL:n asiantuntija muistuttaa
Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista eikä työnantaja voi pakottaa ottamaan rokotusta. JHL edellyttää, että myös työelämässä suositeltavat rokotteet on testattu asianmukaisesti ennen käyttöä. Rokotteiden on oltava turvallisia.
Joillekin rokotteen ottaminen ei ole mahdollista terveydellisistä syistä. Jos et voi ottaa rokoteta terveyssyistä, hakeudu työterveyshuoltoon, jotta tilanteesi voidaan arvioida.
Valmiuslain poikkeusolot päättyivät
Suomen hallitus arvioi maanantaina 15. kesäkuuta saamansa tilannekuvan perusteella, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Tästä johtuen Valtioneuvosto antoi 15.6.2020 yleisistunnossaan valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamisasetukset ja totesi, että maassa eivät enää vallitse valmiuslain 3 §:ssä tarkoitetut poikkeusolot.
Kumoamisasetukset ja poikkeusolojen päättyminen tulivat voimaan tiistaina 16. kesäkuuta.
Tautitilanne ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti, samoin kuin väestön suojaaminen eivät enää tässä epidemiologisessa tilanteessa tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtäviä toimia.
Sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöä koskeneet mahdollisuudet poiketa tietyistä työaikalain, vuosilomalain ja työsopimuslain säännöksistä lakkasivat 15.6.2020 klo 24.00. Tiistaista 16.6.2020 alkaen kriittisissä tehtävissä toimivienkin osalta työsuhteessa noudatetaan normaalia työlainsäädäntöä.
15. kesäkuuta 2020 annettiin kumoamisasetus valmiuslain 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamis- ja soveltamisasetuksista. Valmiuslain 93 §:ssä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön osalta palvelussuhteen ehdoista poikkeamisesta (lepoajat, ylityöt ja vuosilomat) ja 94 §:ssä irtisanomisoikeuden rajoittamisesta.
Asetukset oli alun perin säädetty olemaan voimassa 30.6.2020 saakka, mutta nyt ne kumoutuivat jo 16.6.2020.
Lisäksi valmiuslain nojalla oli annettu sosiaali- ja terveysministeriön päätöksiä. Asetusten kumoamisen myötä myös niiden nojalla annettujen päätösten voimassaolo päättyi.
Poikkeusolojen poistuminen ei tarkoita sitä, että epidemian uhka olisi ohi, eikä sitä, että kaikki kansalaisia koskevat rajoitukset lakkaisivat olemasta voimassa.
Päätös valmiuslain käyttöönottoasetusten kumoamisesta tarkoittaa ainoastaan sitä, että valmiuslain toimivaltuuksia ei enää sovelleta.
Valmiuslaki ja sen nojalla annetut käyttöönottoasetukset, joiden nojalla sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajilla oli oikeus poiketa tietyistä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksistä, eivät ole voimassa enää 16.6.2020 alkaen. Tästä seuraa, että 16.6.2020 alkaen palvelussuhteen ehdoissa noudatetaan normaaleja työ- ja palvelussuhdetta koskevia lakeja ja työ- ja virkaehtosopimusten määräyksiä.
Työnantaja EI ENÄÄ VOI 16.6.2020 alkaen
- poiketa vuosiloman ilmoittamista koskevista säännöksistä tai määräyksistä
- siirtää jo ilmoitetun vuosiloman ajankohtaa
- keskeyttää jo aloitettua vuosilomaa
- teettää työntekijällä ylityötä ilman tämän suostumusta
- poiketa vuorokausilepoa ja viikkolepoa koskevista säännöksistä
- poiketa työaikalain 18 §:n enimmäistyöaikaa koskevista säännöksistä
- pidentää terveydenhuollon ja sosiaalitoimen työntekijän, virkamiehen ja kunnallisen viranhaltijan kohdalla noudatettavaa irtisanomisaikaa työsopimuslain ja työehtosopimusmääräyksen estämättä neljään kuukauteen tilanteissa, joissa työntekijä/viranhaltija/virkamies irtisanoutuu.
Valtioneuvosto on tehnyt myös rajavartiolain nojalla päätöksiä rajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille ja samalla myös päätöksiä ulkorajaliikenteen rajoittamisesta koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-tartuntatautiepidemiasta Suomen sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvan vakavan uhan vuoksi. Viimeisimmät päätökset valtioneuvosto teki 12.6.2020, ja ne ovat voimassa 14.7.2020 asti.
Ulko- ja sisäministeriö kehottavat edelleen Suomen kansalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista.
18.3.2020 – JHL: Henkilöstön turvallisuudesta ja jaksamisesta huolehdittava – valtiovallan huolehdittava myös pienituloisten selviytymisestä, ei vain yritysten
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen viesti JHL:n jäsenille:
Valtion virkamiehet ja työntekijät*
Tähän osioon on liitettyn kaikki valtion virkamiehiä ja työntekijöitä koskevat ohjeet ja JHL:n valtiosektorilla työksenteleville jäsenille lähetetyt tiedotteet:
- Valtiovarainministeriön 16.12.2020 päivätty ohje/määräys/päätös koronavirusepidemiaa koskevien ohjeiden voimassaolon jatkamisesta. Lisäksi liitteenä on valtioneuvoston asetus (921/2020) valtion virkamiehen sairauden todistamisesta epäiltäessä koronavirustartuntaa annetun valtioneuvoston asetuksen 2 §:n muuttamisesta.*
- VM:n ohjeita virastoille toiminnasta korovavirusepidemian aikana 8.6.2020
- Jäsentiedote valmiuslain vaikutuksista valtiolla työskenteleville 17.3.2020
- Jäsentiedote sairauspoissaoloilmoituksista ja palkkauksesta tartuntatautilain mukaisissa toimenpiteissä 13.3.2020.
- Täydentäviä ohjeita koronavirusepidemian johdosta (VM/Valtion työmarkkinalaitos)
- Muutoksia vuosiloman antamiseen ja ajankohtaan valmiuslain aikana valtiolla 14.4.2020
- VM:n kirje lomauttamisesta koronapandemian seurauksena 16.4.2020
Lomautus
Työsopimuslain mukaan työn teon ja palkanmaksun keskeyttäminen edellyttää sitä, että työnantaja lomauttaa henkilöstön työsopimuslain mukaisilla perusteilla lain ja työehtosopimusten menettelytapoja noudattaen.
Eduskunta muutti työlainsäädäntöä jouduttamalla lomautuksia siten, että lomautusilmoitusaikoja ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoa lyhennettiin yksityisillä aloilla. Ensimmäinen muutos kattoi ajan 1.4.-30.6.2020.
22. kesäkuuta eduskunta pidensi työsopimuslain ja yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain 51 §:n väliaikaisten muutosten kestoa. Muutokset ovat voimassa 31.12.2020 saakka ja koskevat vain yksityistä sektoria.
Vuoden 2020 loppuu saakka voimassa olevat muutokset koskevat yksityisellä sektorilla seuraavia asioita:
- lomautusilmoitusaika on lyhentynyt 14 päivästä viiteen päivään
- yhteistoimintaneuvottelujen vähimmäisneuvotteluaika on lomautustilanteissa lyhentynyt 14 päivästä tai 6 viikosta viiteen päivään.
- määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa
- työsopimus voidaan koeaikana purkaa tuotannollisista ja taloudellisista syistä
- epidemian aikana irtisanottujen työntekijöiden takaisinottovelvollisuusaika on väliaikaisesti pidentynyt neljästä kuukaudesta yhdeksään kuukauteen
Huom! TES-määräykset ajavat kuitenkin näiden poikkeamislakien yli. Mikäli työehtosopimuksessa on sovittu esimerkiksi tietystä lomautusilmoitusajasta, se pätee laeista huolimatta.
Huom! JHL on neuvotellut työnantajaliittojen kanssa vastaavat väliaikaiset muutokset työehtosopimuksiin. Ohessa lista sopimuksista, joissa muutos on neuvoteltu. Listaa täydennetään sitä mukaa, kun neuvotteluja on saatu päätökseen.
- Energiateollisuuden toimihenkilöt
- Kansallisgalleria (lisäpöytäkirja sisällytetty uuteen työehtosopimukseen)
- Paltan erityisalojen työehtosopimus
- Airpro
- Neuvonta-alan runkosopimus
- Urheilujärjestöjen työehtosopimus
- Destian työntekijöitä koskeva työehtosopimus
- Rautatiealan työehtosopimus
Julkinen sektori on rajattu kokonaan muutosten ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. kunta-alalla lomautusmenettely on normaalikäytännön mukainen.
Lomauttamisen perusteet
Lomauttaminen määräajaksi
Lomauttaminen määräajaksi (max. 90 päivää) on mahdollista, jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantajalla ole tarjota muuta työtä tai koulutusta.
Koronavirusepidemian aiheuttamat työpaikkojen sulkemiset tai tilanteesta aiheutuva palvelukysynnän voimakas vähentyminen voi muodostaa edellä kuvatun lomautusperusteen.
Lomauttaminen toistaiseksi
Toistaiseksi eli yli 90 päiväksi lomauttaminen edellyttää, että työnantajalla on irtisanomisperusteen tasoiset syyt.
Myös virkamiehet ja kunnalliset viranhaltijat voidaan lomauttaa vastaavilla edellytyksillä.
Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen
Määräaikaisen työntekijän työnantaja on saanut lomauttaa vain, jos tämä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa henkilö, jota määräaikainen työntekijä sijaistaa. Yksityisellä sektorilla on tullut 1.4.2020 voimaan väliaikainen muutos, joka mahdollistaa myös kaikkien muiden määräaikaisten työntekijöiden lomauttamisen, mikäli siihen on laissa tarkoitetut perusteet.
Poikkeussäännös on voimassa 31.12.2020 asti.
Julkisella sektorilla voidaan edelleen lomauttaa vain sijaisina toimivia määräaikaisia työntekijöitä.
Luottamusmiehen lomauttaminen
Luottamusmiehen lomauttaminen on mahdollista vain jos tämän työ loppuu kokonaan eikä hänelle ole mahdollista tarjota muuta työtä tai kouluttaa muuhun työhön.
Näin lomauttaminen tapahtuu
- Ennen lomautuspäätöstä työnantajan on käytävä yhteistoimintaneuvottelut.
- Lomautuspäätöksen tehtyään työnantajan on annettava työntekijälle lomautusilmoitus.
- Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle yksityisen sektorin työpaikoilla viimeistään 5 ja julkisella sektorilla viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Tästä niin kutsutusta lomautusilmoitusajasta on voitu sopia toisin työehtosopimuksissa, esim. kunta-alalla on sovittu kuukauden lomautusilmoitusajasta.
- Lomautusilmoitus on annettava henkilökohtaisesti. Jos ilmoitusta ei voida toimittaa henkilökohtaisesti, sen saa toimittaa kirjeitse tai sähköisesti samaa ilmoitusaikaa noudattaen.
- Työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät lomautusilmoituksen mukaisesta lomautuksen alkamishetkestä.
- Työntekijällä on oikeus saada lomautuksen ajalta työttömyyskorvausta.
Katso myös kysymys: Miten käy työsuhteelle ja toimeentulolle jos työpaikka on suljettu, eikä työntekijälle ole tarjolla muuta työtä?
Yhteistoimintaneuvottelu lomautustilanteissa
Lomauttaminen edellyttää yhteistoimintamenettelyn käymistä ennen lomautuspäätöksen tekoa.
- Yhteistoimintamenettelystä on säädetty yritysten, yhdistysten ja säätiöiden osalta yhteistoimintalain 8 luvussa. (Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 334/2007)
- Valtion virastoissa noudatetaan valtion yhteistoimintalakia (Laki yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa 1233/2013)
- kunta-alalla kuntien yhteistoimintalakia (Laki työnantajan ja henkilöstön yhteistoiminnasta kunnissa 449/2007) ja
- kirkon alalla kirkon yhteistoimintasopimusta (Liite 10 Kirkon yhteistoimintasopimus)
Työnantajan on viimeistään viisi päivää ennen neuvottelun aloittamista annettava kirjallinen neuvotteluesitys työntekijöiden edustajille.
Neuvottelussa on käsiteltävä lomautuksen perusteita, vaihtoehtoja ja vaikutuksia. (ks. neuvottelumenettelystä tarkemmin nettisivultamme Yhteistoiminta ja yt-neuvottelut.
Neuvottelut yksityisen sektorin lomautuksissa
Yritysten yhteistoiminta lakia muutettiin 1.4.2020 – 31.12.2020 väliaikaisesti niin, että lomautettaessa työntekijöitä yhteistoimintaneuvotteluja on käytävä vähintään viiden päivän ajan. Jos neuvottelut on aloitettu ennen lain voimaan tuloa, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty viiden päivän ajanjakson aikana. Yhteistoimintaneuvotteluissa voidaan sopia toisinkin neuvotteluajasta.
Jos neuvotellaan työntekijöiden osa-aikaistamisesta tai irtisanomisesta, ovat voimassa aiemmat neuvotteluajat eli neuvotteluja on käytävä toimenpiteen koskiessa alle 10 henkilö 14 päivän ajan niiden alkamisesta ja jos ne koskevat yli 10 työntekijää kuuden viikon ajan.
Alle 20 työntekijän työpaikoilla yksityisellä sektorilla ei noudateta yt-lakia, vaan lomautusmenettelyä koskevat työsopimuslain määräykset. Työnantajalla ei ole velvollisuutta neuvotella, mutta työnantajan on esitettävä selvitys mm. lomautuksen perusteista ja kestosta.
Julkisen puolen neuvottelujen kesto
Lomautettaessa vähintään 10 työntekijää korkeintaan 90 päiväksi neuvotteluja on käytävä 14 päivän ajan.
Jos lomautuksen on suunniteltu kestävän yli 90 päivää, olisi yhteistoimintaneuvotteluja käytävä kuusi viikkoa.
Verottajan linjaukset suojainten verovähennysoikeudesta
Koronavirus, koulut ja varhaiskasvatus
Koronavirustilanne on Suomessa huonontunut. JHL on samoilla linjoilla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kanssa: oirehtivalla lapsella ei ole asiaa kouluun tai päiväkotiin. THL on selventänyt lasten koronatestaussuositustaan 25.8.
Lue uutinen ja ohjeistus: Kouluun ja päiväkotiin vain terveenä (20.8.2020) Uutista päivitetty 26.8.2020
Työturvallisuus koronavirustilanteessa
- THL:n ohjeistus kasvomaskien käyttämisestä (thl.fi)
- Suositus kasvomaskien saannin turvaamisesta vähävaraisille (valtioneuvosto.fi)
- Kysymyksiä ja vastauksia maskisuosituksesta (thl.fi)
- Suositus etätyön käytöstä (vnk.fi)
- Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin terveysturvallisuuden suositukset liikenteen toimijoille
JHL:n tiedote: JHL haastaa työnantajat koronan toisen aallon torjuntaan – Työntekijöille kasvomaskit myös työmatkoja varten (12.8.2020)
Blogi: Työnantajat tarvitaan mukaan ”maskitalkoisiin” (11.8.2020)
JHL kehottaa työnantajia varmistamaan työntekijöidensä turvallisuuden ja hankkimaan maskit henkilöstönsä työmatkoja varten. Tämä tuo myös taloudellista säästöä, kun sairaspoissaolot vähenevät, muistuttaa JHL:n työelämäasiantuntija Tuula Haavasoja.
Työterveyslaitosksen yleisohje: Turvallinen paluu työpaikalle edellyttää jatkuvaa riskien arviointia (6.8.2020)
JHL:n ohjeistus turvallisesta paluusta työpaikoille
Ohessa on JHL:n ohjeistus työpaikoille työturvallisuudesta koronavirustilanteissa. Ohjeistusta täydennetään tarvittaessa.
Tästä pdf-tiedostosta voit lukea tarkat ohjeet työturvallisuudesta:
- Työturvallisuus koronavirustilanteessa (päivitetty 9.4.2020.)
Sosiaali- ja terveysministeriö on täsmentänyt kunnille ja kuntayhtymille antamaansa ohjetta, joka koskee kotiin annettavia palveluja: Täsmennys kuntiin annettuun ohjeeseen kotiin annettavista palveluista koronavirustilanteessa (1.4.2020)
Katso myös:
- Kevan sivuilla: Johda henkilöstön työkykyä poikkeustilanteessa
- tyosuojelu.fi -sivuilla: Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työsuojelusta
- tyosuojelu.fi -sivuilla: Huomioi koronavirus vaarojen arvioinnissa
Tartuntatautipäiväraha*
Voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos sinut on määrätty viralliseen karanteeniin etkä sen takia voi tehdä ansiotyötäsi. Katso alla olevasta kuvasta, missä tapauksissa olet oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. Katso myös Kelan ohjeet tartuntatautipäivärahan hakemisesta.
Miten toimit, jos epäilet koronatartuntasi aiheutuneen työstäsi?
Koronatartunnasta aiheutuva sairastuminen voi olla tietyissä tilanteissa työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattava ammattitauti. Miten työntekijän, työnantajan ja työterveydenhuollon tulisi toimia, kun tartunnan epäillään aiheutuneen todennäköisesti työssä? Katso Tapaturmavakuutuskeskuksen ohjeistus.
Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksesta työsuhteeseen
Katso kaikki usein kysytyt kysymykset/vastaukset tästä
Näitä asioita on kysytty:
- Miten koronavirus vaikuttaa työntekijän ja työnantajan oikeuksiin?
Yt-menettelyyn liittyvät kysymykset
- Onko yt-menettelyt ohitettavissa kuntien yt-lain 15 §:n perusteella ja voidaanko lomautuspäätös tehdä ennen neuvottelujen päättymistä?
- Mahdollistaako koronaepidemia yhteistoimintaneuvottelujen ohittamisen?
Työsopimukseen ja palvelussuhteen ehtoihin liittyvät kysymykset
- Solmitaanko työvelvollisuustyöstä työsopimus?
- Missä tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla toimiviin voidaan koronavirusepidemian vaatiessa soveltaa työaikaan, vuosilomaan ja irtisanomisaikaan liittyviä poikkeustoimenpiteitä?
- Voivatko palvelussuhteen ehdot muuttua, kun henkilö siirretään työvelvollisuustyöhön valmiuslain nojalla?
- Voidaanko terveydenhuollossa työskenteleville siivoojille/laitoshuoltajille antaa työmääräys?
- Saako työnantaja muuttaa työtehtäviä koronaviruksen takia?
- Voidaanko hammashoitaja määrätä lähihoitajan tehtäviin vanhusten hoitokotiin?
- Saako työnantaja yksipuolisesti muuttaa työvuoroja koronaviruksen takia?
- Koskeeko työvelvoite hiljattain alalta pois siirtyneitä?
- Ovatko opiskelijat työvelvoitteen piirissä?
- Voiko työnantaja keskeyttää opintovapaan ja käskeä töihin?
- Saako työnantaja perua tai siirtää vuosilomia koronaviruksen takia?
- Voiko työnantaja kaiken varalta peruuttaa vuosilomia, vaikka koronaviruksesta johtuen työpaikan tilanne ei vielä olisikaan tavanomaisesta poikkeava?
- Vaikuttaako karanteeni vuosilomien ansaitsemiseen eli uuden loman pituuteen?
- Ovatko työterveyshuollon palvelut käytettävissäni, jos minut lomautetaan?
Työturvallisuuteen liittyvät kysymykset
- Mitä teen, jos epäilen, että työpaikallani on koronavirusriski?
- Miten kiinteistönhoitajien työturvallisuudesta voidaan huolehtia koronaepidemian aikana?
- Työskentelen lähikontaktissa ihmisten kanssa, joilla voi olla koronavirus. Voinko kieltäytyä työstä, jos en saa kunnollista hengityssuojainta?
- Millä tavalla voidaan varmistaa, että vesihuollon asentajat voivat tehdä työnsä turvallisesti koronaepidemian aikana, kun työ edellyttää mittareiden lukemista ihmisten kotona?
- Voiko työnantaja määrätä esimerkiksi hoiva-avustajana palvelutalossa toimivan kotihoitoon työskentelemään yksin asiakkaan luona?
- Voidaanko kunnan palveluksessa toimiva lähihoitajakoulutuksen omaava koulunkäynninohjaajan tehtävästä lomautettu henkilö, jolla on astma, määrätä lähihoitajan tehtäviin esim. palvelutaloon tai sairaalaan?
- Onko työnantajalla velvollisuutta ilmoittaa tarvittaessa töihin kutsuttavalle sijaiselle tätä töihin pyytäessään, että työpaikalla on todettu koronavirustartunta asiakkaalla tai työntekijällä?
Toimeentuloon liittyvät kysymykset
- Mitä seuraa, jos lähden lomalla käymään ulkomailla?
- Milloin voi saada Kelan väliaikaista epidemiatukea?
- Miten käy työsuhteelle ja toimeentulolle jos työpaikka on suljettu, eikä työntekijälle ole tarjolla muuta työtä?
- Miten toimeentulo järjestyy, jos työntekijä/viranhaltija/virkamies sairastuu koronavirukseen?
- Miten toimeentulo järjestyy, jos työntekijä/viranhaltija/virkamies määrätään karanteeniin?
- Saako työntekijä/viranhaltija/virkamies palkkaa, jos hän tekee etätyötä karanteenin aikana tai muuten koronasta johtuen?
- Voiko työnantaja päättää palvelussuhteen, jos työntekijä/viranhaltija/virkamies ei karanteenin takia pääse töihin?
- Koulu tai päiväkoti on koronan vuoksi suljettu, lapsi on terve, eikä häntä ole määrätty karanteeniin. Voiko työntekijä jäädä kotiin?
- Oikeus palkkaan ulkomaanmatkan jälkeen?*
Katso myös
- JHL:n työelämän yleiset kysymykset lomautuksesta
- Työttömyyskassa:
- Motiivi-lehden artikkeli 7+1 kysymystä koronaviruksesta ja työntekijän oikeuksista
- SAK:n nettisivut: Kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen varautumisesta ja sairastumisesta
- Seuraa tilannetta myös viranomaisten sivuilta, linkit löydät sivun alalaidasta
Mitä työpaikoilla tulisi tehdä koronaviruksen johdosta?
Työterveyslaitoksen uusi ohje: Miten arvioida koronatartunnan riskiä työpaikalla (28.8.2020)
- Työnantajalla on työturvallisuuslain nojalla velvollisuus huolehtia siitä, ettei kenenkään terveys ja turvallisuus vaarannu työn johdosta.
- Jokaisella työpaikalla on syytä varautua työn ja työpaikan luonteen ja olosuhteiden edellyttämällä tavalla koronaviruksen laajamittaiseen leviämiseen.
- Ennakoiva toiminta työpaikoilla kattaa mm. siivouksen tehostamisen, matkustamis- ja kokouskäytäntöjen tarkistamisen, omailmoituskäytäntöjen muuttamista epidemian aikana, etätyökäytäntöjen päivittämistä jne. Oleellisen tärkeää on opastaa henkilöstöä hyvästä käsihygieniasta ja oikein yskimisestä sekä huolehtia siitä, että työpaikalla on riittävä määrä käsidesiä ja saippuaa. Tärkeää on korostaa työpaikalla myös sitä, että kukaan ei tule sairaana töihin.
- Hallitus on kehottanut kaikkia Suomen kansalaisia olemaan matkustamatta ulkomaille ja välttämään matkustamista myös kotimaassa. Työpaikkojen on syytä huomioida tämä omassa työssään.
Työnantajan määräysvalta ei ulotu henkilöstön vapaa-ajalle, joten työnantaja ei voi kieltää vapaa-ajan matkoja.
Matkavakuutusasioissa ota suoraan yhteyttä vakuutusyhtiö Turvaan! Turvan toimipaikat ovat toistaiseksi suljettuna, mutta palvelu toimii puhelimitse sekä osoitteessa turva.fi.
JHL:n jäsenten valtakunnallinen palvelunumero 010 195 109 on avoinna arkisin klo 8.00–18.00.
Korvauspalvelujen palvelunumero 010 195 108 on avoinna ma–pe klo 9.00–17.00.
Palvelunumeroissa on paikallispuhelun hinta koko Suomessa.
Katso myös:
- Työterveyslaitoksen uusi ohje: Miten arvioida koronatartunnan riskiä työpaikalla (28.8.2020)*
- Kuntatyönantajien ohjeistus koronaviruksen johdosta.
- Elinkeinoelämän keskusliiton ohjeistukset: Yritysten varautuminen koronavirukseen
Koronavirus on yleisvaarallinen tauti
Koronavirus on Suomessa lisätty tartuntatautilain yleisvaarallisten tautien luetteloon. Tästä seuraa, että koronavirukseen sairastunut, sairastuneeksi epäilty tai sille altistunut henkilö voidaan viranomaisten toimesta määrätä:
- pysymään pois työstä, päivähoitopaikasta tai oppilaitoksesta
- karanteeniin
- eristettäväksi terveydenhuollon toimintayksikköön.
Eristäminen tai karanteeni voidaan määrätä myös TAHDON VASTAISESTI.
Eristys = tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.
Karanteeni = terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista.
- Karanteeniin/eristyksiin voidaan määrätä henkilö, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin.
- Karanteeni toteutetaan yleensä kotona.
Päätöksen eristämisestä tai karanteenista tekee virkasuhteinen kunnan / sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Seuraa tilannetta aktiivisesti viranomaisten sivuilta
- Ajantasaisesta terveydellisestä viranomaisohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
- THL:n aineistopankki
HUOM! Suuren käyttäjämäärän takia viranomaisten sivuille voi olla ajoittain vaikea päästä tai se kestää normaalia kauemmin.
Tietoa löydät myös mm. sosiaali- ja terveysministeriön (www.stm.fi) ja Työterveyslaitoksen (www.ttl.fi) internet-sivuilta:.
- STM: täsmennys kuntiin annettuun ohjeeseen kotiin annettavista palveluista koronavirustilanteessa (1.4.2020)
- STM: varautuminen koronavirukseen
- STM: ohje kuntiin, sairaanhoitopiireihin ja aluehallintovirastoihin koronavirustilanteeseen varautumisessa
- TTL: ohjeistus palvelualoille
- TTL: ohjeistus siivoukseen
- TTL: toimintaohje työntekijöille tartunnan ehkäisyys
- TTL: koronavirustartunnan ehkäisy – suojukset
- TTL: millainen on hengityssuojain
- FIMEA: koronavirus