#Äänityöttömälle -mielenilmaus 2.2.2018

JHL osallistuu yhdessä muiden SAK:n liittojen kanssa mielenilmaukseen, jolla vastustetaan hallituksen aktiivimallia. JHL kutsuu liiton jäsenet mukaan mielenilmaukseen. Tältä sivulta löydät vastaukset moniin mielenilmausta koskeviin kysymyksiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kannustaa jäseniään osallistumaan 2. helmikuuta Helsingin Senaatintorilla järjestettävään mielenilmaukseen, jolla vastustetaan aktiivimallia. Mielenilmaus alkaa kello 11 ja päättyy kello 13, tapahtuman järjestävät SAK:laiset liitot.

Voit seurata keskustelua mielenilmauksesta myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Äänityöttömälle.

Mielenilmaukseen ovat tervetulleita kaikki siitä riippumatta, kuuluvatko he johonkin ammattiliittoon. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Tule mukaan torille!

JHL ajaa kaikkien jäsentensä etuja riippumatta siitä, ovatko he juuri tällä hetkellä työssä, työttömänä, opiskelemassa vai eläkkeellä. Liiton voima on sen jäsenissä. Siksi on tärkeää, että juuri sinä lähdet Senaatintorille 2.2.2018 ja annat äänesi työttömälle.

JHL haluaa olla mukana tässä poliittisessa mielenilmauksessa, koska SAK ja JHL sen mukana vaatii, että hallitus peruu vuoden alusta voimaan tulleen aktiivimallin, joka leikkaa työttömyysturvaa ja kohtelee työttömiä epäoikeudenmukaisesti. Mielenilmauksella vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja.

Onko minulla oikeus osallistua perjantain mielenilmaukseen?

JHL on tehnyt liittotasolla päätöksen poliittisesta mielenilmauksesta. Mielenilmaus on laillinen ja sinulla on oikeus osallistua siihen.

Kaikki JHL:n työsuhteiset jäsenet voivat osallistua perjantaina 2.2.2018 kello 11.00–13.00 järjestettävään mielenilmaukseen poistumalla työpaikaltaan, vaikka he eivät osallistuisikaan Senaatintorin tilaisuuteen. Ilmoita lähdöstäsi työnantajalle hyvissä ajoin. Mielenilmaisuun lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä. Töistä poissaoloon lasketaan myös matka-aika mielenilmaisuun ja sieltä takaisin töihin.

Työnantajasi ei voi estää sinua osallistumasta eikä rangaista osallistumisen perusteella.

JHL on ilmoittanut osallistumisesta myös työnantajaliitoille ja valtakunnansovittelijalle. Näin siitä huolimatta, että siihen ei lakien tai sopimusten mukaan ole mitään velvollisuutta.

Toimimalla näin haluttiin ”tuplavarmistaa”  jäsenten oikeus osallistua mielenosoitukseen, niin että kenenkään ei tarvitse pelätä seuraamuksia.

Virkasuhteinen ei voi osallistua työajalla poliittiseen mielenilmaisuun.

Mikä ihmeen aktiivimalli?

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Mallin perusteella työttömyysturvaa voidaan leikata 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole ollut riittävästi töissä, ansaittuen tiettyä rahamäärää yrittäjänä tai osallistunut työllisyyttä edistäviin toimiin. Lisätietoa saat esimerkiksi TE-toimiston ja JHL:n työttömyyskassan sivuilta.

JHL vastustaa mallia ja pitää sitä työttömien kyykyttämisenä.

Mistä löydän muut JHL:n jäsenet?

JHL tuo mielenosoituksen ajaksi Senaatintorille punaisen pakettiauton. Auton tunnistaa suurista ilmapalloista, joissa on liiton logo. Pakettiauton tarkka pysäköintipaikka selviää vasta mielenilmauspäivän aamuna. Autosta jaetaan rekvisiittaa tilaisuutta varten.

Alla olevasta kartasta näet, mistä päin toria löydät liittojen autot, soppatykin, kahvia tai WC:t. Lava on Snellmaninkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa, Tuomiokirkosta katsottuna torin toisella laidalla.

JHL:n väkeä tunnistaa esimerkiksi bongaamalla oransseja tai punaisia liivejä, ilmapalloja tai reppulippuja.

Mielenilmauksen ohjelma Senaatintorilla

Ohjelma löytyy SAK:n sivulta, sinisestä palkista oikealta, otsikolla ”Näin mielenilmaus etenee”

Miten pääsen Helsinkiin ja mukaan mielenilmaukseen?

SAK järjestää maksuttomia kuljetuksia Helsinkiin eri puolilta Suomea. Kyytiin ovat tervetulleita kaikki – ovella ei kysellä jäsenkorttia.

Huomaa, että kuljetuksiin on ennakkoilmoittatuminen

Tiedot kuljetuksista löytyvät SAK:n nettisivujen tapahtumista:

Kuljetuksista voi kysellä lisää myös JHL:n aluetoimistoilta. Yhteystiedot löytyvät viestin lopusta.  Myös SAK:n alueorganisaatiot tietävät lisää bussikuljetuksista

Katso paikkakuntakohtaiset aikataulut

Ilmoittaudu kuljetuksiin SAK:n sivuilla

Kuljetustilannetta päivitetään tapahtumasivulle Facebookiin.

Paikalla odotetaan paljon osallistujia.  Torille on lyhyt matka Helsingin päärautatieasemalta.

Miten pääsen paikan päälle mielenilmaukseen, jos paikallisliikenne ei perjantaina toimi?

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville on järjestetty yhteiskuljetuksia. Muutoin kannattaa suosia kimppakyytejä ja mahdollisesti tulla paikalle pyörällä tai kävellen.

AKT:n hallituksen päätöksen mukaan liiton jäsenet linja-autoalalla eivät tee työvuoroja perjantaina 2.2 kello 03.00–18.00 välisenä aikana.

Metrot ja raitiovaunut eivät liikennöi perjantaina 2.2. Lue lisää HSL:n sivuilta.

SAK järjestää vaihtoehtoisia kuljetuksia Senaatintorille eri puolilta pääkaupunkiseutua. Tuoreet tiedot päivitetään SAK:n tapahtumasivulle, kun reitit ja aikataulut varmistuvat.

Torstai-iltapäivään mennessä SAK oli ilmoittanut seuraavista bussireiteistä, tarkista aikataulu SAK:n sivuilta.

  • Leppävaara–Rautatientori–Leppävaara
  • Espoon asema–Mikonkatu–Espoon asema
  • Oulunkylä–Hakaniemi–Oulunkylä
  • Tapulikaupunki/Puistola–Hakaniemi–Tapulikaupunki/Puistola
  • Heikinlaakso–Hakaniemi–Heikinlaakso
  • Myllypuro–Hakaniemi–Myllypuro
  • Myllypuro–Hakaniemi–Myllypuro

Facebookiin on perustettu tapahtumasivu, jossa järjestetään kimppakyytejä Senaatintorille perjantaina.

Onko mielenilmauksessa tarkoitus olla mukana jotakin rekvisiittaa, esimerkiksi kylttejä?

JHL jakaa paikanpäällä osallistujille rekvisiittaa, muun muassa liivejä.

Paikalle voi tuoda myös omia materiaaleja esimerkiksi aluetoimistoista tai yhdistyksistä. Liittotunnukset ja ammattivaatteet ovat sallittuja, samoin asialliset liput, banderollit ja kyltit. Huomioithan, että naamioituminen on kuitenkin kiellettyä. Toiveena on, että puoluepoliittisia tunnuksia vältettäisiin.

Katso kuinka JHL-talossa Helsingin Sörnäisissä lastattiin mielenilmausrekvisiittaa perjantain mielenosoitusta varten!

Voinko ottaa lapseni mukaan mielenilmaukseen? Kenellä on vastuu, jos jotain tapahtuu?

Mielenilmauksen on tarkoitus rauhallinen, jotta lapsetkin voivat olla turvallisesti mukana. Vastuu on kuitenkin jokaisella itsellään.

Mistä julisteita ja muuta materiaalia?

JHL on tehnyt mielenilmaisun perusasioista julisteen, jonka voit tulostaa esimerkiksi työpaikkasi ilmoitustaululle.

Lataa juliste tästä

Julisteita ja rintanappeja varten tehdyt pdf-tiedostot löydät SAK:n materiaalipankista. Sieltä voit myös ladata kuvia ja videoita, joita voi käyttää verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja printtimateriaaleissa.

Kuka mielenilmauksen järjestää ja mikä JHL:n rooli on siinä?

Mielenilmauksen järjestää palkansaajakeskusjärjestö SAK. JHL on mukana mielenilmauksessa ja kannustaa jäseniään osallistumaan runsain joukoin.

Miksi JHL haluaa ottaa osaa poliittiseen mielenilmaukseen?

Mielenilmaus on kansalaisten tai jonkin tahon järjestämä tilaisuus, jossa osoitetaan mieltä jonkin asian puolesta tai jotain asiaa vastaan. Sen voi järjestää kuka tahansa tekemällä poliisille ilmoituksen. Perustuslaki takaa kansalaisille oikeuden ilmaista mieltä ja järjestäytyä ammatillisesti.

Perjantaina 2. helmikuuta järjestetään poliittinen mielenilmaus, joka ei kohdistu työehtosopimuksiin, vaan toimenpiteellä vaikutetaan poliittisiin päätöksentekijöihin.

JHL haluaa olla mukana tässä poliittisessa mielenilmauksessa, koska SAK ja JHL sen mukana vaatii, että hallitus peruu vuoden alusta voimaan tulleen, työttömyysturvaa leikkaavan ja työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevan aktiivimallin. Mielenilmauksella vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja. Tämän kakkosvaiheen valmistelu pitää keskeyttää.

Onko minun pakko osallistua mielenilmaukseen, jos en halua?

Jokainen päättää itse omasta osallistumisestaan. Poliittiseen mielenilmaisuun ei ole pakko osallistua, eikä esimerkiksi liiton tai yhdistyksen päätös osallistua velvoita ehdottomasti jäseniä jäämään pois työstä.

En kuulu ammattiliittoon, mutta haluaisin osallistua mielenilmaukseen. Voinko tulla mukaan?

Kyllä voit. Kyseessä on yleinen poliittinen mielenilmaus, johon ovat tervetulleita esimerkiksi palkansaajat, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset.

Liiton jäsenten tukena on tietenkin tarvittaessa sekä luottamusmies että liitto.

Saanko palkkaa mielenilmauksen aikana?

Työnantaja voi pidättää palkan poissaolon ajalta. Osa yhdistyksistä on tehnyt päätöksen korvata mielenilmaukseen osallistuville työntekijöille ansionmenetyksen poissaolon ajalta.

Maksaako liitto korvausta mielenilmaisuun osallistumisesta, jos palkkaa ei makseta?

Ei maksa. Liitto ei maksa ansionmenetyksiä eikä korvaa matkoja tilaisuuteen.

Pitääkö minun kysyä työnantajaltani lupa osallistua mielenilmaukseen?

Lupaa ei tarvitse kysyä, mutta mielenilmaisuun lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä ja ilmoitettava lähtiessä työnantajalle.

Tärkeää on, että työnantajalle on ilmoitettu kohtuullisen ajoissa, missä laajuudessa työpaikan henkilöstö osallistuu poliittiseen mielenilmaukseen. Esimerkiksi henkilöstöedustajan olisi hyvä selvittää työnantajalle etukäteen henkilöstön osallistuminen.

Voiko työnantajani kieltää minua osallistumasta mielenilmaukseen tai uhata minua esimerkiksi potkuilla, mikäli osallistun mielenilmaukseen?

Työnantaja ei voi kieltää osallistumasta tilaisuuteen. Mielenilmaisuoikeus on työntekijän oikeus, joka on turvattu perustuslailla ja kansainvälisillä sopimuksilla.

Mielenilmaisuun osallistuminen ei saa aiheuttaa sinulle seuraamuksia.

Mielenilmaisuun osallistuminen ei saa aiheuttaa sinulle mitään seuraamuksia.

Työntekijän osallistuminen lailliseen poliittiseen mielenilmaisuun ei oikeuta työnantajaa purkamaan tai irtisanomaan työsuhdetta eikä päättämään koeajalla olevan tai määräaikaisen työntekijän työsuhdetta.

Työnantaja ei saa millään tavoin syrjiä mielenilmaukseen osallistuvaa työntekijää.

Mikäli koet painostusta, uhkailua tai sinua estetään osallistumasta mielenilmaisuun, ilmoita siitä välittömästi omalle luottamusmiehellesi tai aluetoimistoon.

Epäilen, että työni luonne on niin kutsuttua hätätyötä. Mitä teen?

Mikäli työtehtävään ja sen keskeyttämiseen mielenilmauksen ajaksi liittyy jokin selkeä riski välittömästä vakavan vaaran aiheuttamisesta henkilöille tai tarpeettoman suuresta omaisuusvahingosta tulee ko. työntekijän osalta selvittää tarkasti mielenilmaukseen osallistumisen mahdollisuus tai tehtävien hoitamisen mahdollisuus muilla tavoin.

Ota tarvittaessa yhteys omaan luottamusmieheesi tai JHL:n aluetoimistoon.  

Miten töihin paluu tapahtuu mielenilmauksen jälkeen?

Mielenilmaukseen voi osallistua kello 11–13 välisenä aikana ja työhön on palattava mielenosoituksen jälkeen työvuoroluettelon mukaisesti heti kun se on mahdollista, huomioiden matkustamiseen käytetty aika.

Minulla ei ole mahdollisuutta lähteä Helsinkiin mielenilmaukseen. Miten voin tukea sitä omalta paikkakunnaltani?

Kaikki JHL:n työsuhteiset jäsenet voivat osallistua perjantaina 2.2.2018 kello 11.00–13.00 järjestettävään mielenilmaukseen poistumalla työpaikaltaan. Ilmoita lähdöstäsi työnantajalle hyvissä ajoin. Lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä.

Voit myös käydä keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tunnistella #äänityöttömälle. Voit seurata mielenilmausta suorana SAK:n Youtube-kanavalta.

Mistä saan lisätietoa?

Kannattaa seurata tätä sivua, jolle kootaan mielenilmausta koskevia kysymyksiä ja vastauksia. Lisäksi saat tietoa SAK:n verkkosivuilta

Voit kysyä lisätietoja myös JHL:n aluetoimistosta.

Tapahtumasta on saatavilla perustietoa monilla kielillä suomen ja ruotsin lisäksi.

Perustietoa tapahtumista eri kielillä:

Aluetoimistojen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluetoimisto 010-7703 680

Itä-Suomen aluetoimisto (Kuopio ja Joensuu) 010-7703 650

Kaakkois-Suomen aluetoimisto 010- 7703 550

Lapin aluetoimisto  010- 7703 600

Oulun seudun aluetoimisto- Oulu 010- 7703 610

Oulun seudun aluetoimisto- Kajaani 010- 7703 570

Pohjanmaan aluetoimisto 010- 7703 640

Pääkaupunkiseudun aluetoimisto 010- 7703 340

Satakunnan aluetoimisto 010- 7703 670

Sisä-Suomen aluetoimisto 010- 7703 620

Varsinais-Suomen aluetoimisto 010- 7703 700