Siirry sisältöön

Kirkon ala lipumassa sopimuksettomaan tilaan 

Kirkon alan tes-neuvottelut junnaavat paikoillaan. Nykyinen työ- ja virkaehtosopimus on sanottu irti, ja se päättyy ensi viikon tiistaina, 28. helmikuuta. Kirkon työmarkkinalaitoksen haluttomuus sopia voi piankin johtaa sopimuksettomaan tilaan. 

Neuvottelut kirkon alan tämän vuoden palkankorotuksista kääntyivät tammikuun 16. päivä koko työ- ja virkaehtosopimuksen uudelleen neuvotteluksi, kun palkansaajapuoli sanoi sopimuksen irti. Sopimuksen on määrä päättyä ensi viikon tiistaina, 28. helmikuuta. 

– Irtisanomiseen päädyttiin, koska työnantajapuoli oli haluton ja ilmeisen kykenemätön itsenäisesti sopimaan pelkistä palkankorotuksista. JHL on ollut neuvotteluiden alusta lähtien valmis neuvottelemaan ja tavoittelemaan ratkaisua. Palkankorotusratkaisuun emme päässeet, vaikka neuvotteluaikaa jatkettiin tammikuun puoleen väliin asti. Palkankorotusesitystä emme saaneet, ammattiliitto JHL:n sopimusasiantuntija Keijo Hiltunen tilittää.  

Neuvotteluja on jatkettu koko helmikuu, mutta mitään konkreettista työnantaja ei pöytään ole tuonut. Tämä päivä, maanantai 20. helmikuuta ei tuonut muutosta asiaan. 

– Olemme saaneet kerta toisensa jälkeen kuulla samoja selityksiä, kuinka paljon auki olevia kohtia vielä oikein on. Tarkemmat esitykset työnantajapuolelta puuttuvat, tilanteeseen selvästi turhautunut Hiltunen toteaa. 

Kirkon työmarkkinalaitos on koko neuvottelujen ajan vakuuttanut neuvottelevansa itsenäisesti, ja tällä kohtaa se selvästi odottaa valtion sopimuspöydän ratkaisua. 

– Meille tuo kyllä näyttäytyy muka-itsenäisyytenä. Ei se niin mene, että toisissa asioissa ratkaisut tehdään itsenäisesti, toisissa odotetaan, mitä muut tekevät. Sitä joko ollaan itsenäisiä tai sitten ei olla.  Valtion tai vientialojen palkankorotukset eivät raamita kirkon palkankorotuksia. Ostovoimaa tukevien palkankorotusten lisäksi kirkon palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen tähtäävien toimien on näyttävä sopimusratkaisussa. Kirkko ei myöskään voi jättäytyä myöskään tasa-arvoisten perhevapaiden ulkopuolelle, Keijo Hiltunen listaa.  

Kirkon alalla neuvotteluja jatketaan vielä 22. ja 27. helmikuuta. Jos neuvottelutulosta ei saada aikaan, ala siirtyy sopimuksettomaan tilaan. 

–  Ja silloin kaikki on mahdollista, myös kirkon alalla, Keijo Hiltunen muistuttaa. 

Palkansaajia kirkon alan neuvotteluissa edustavat Kirkon alan unioni (JHL ja Jyty), Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Kirkon alat ry. Evankelis-luterilaisen kirkon työnantajia edustaa Kirkon työmarkkinalaitos. 

Lisätiedot:
sopimusasiantuntija Keijo Hiltunen, p. 050 438 8105