Siirry sisältöön

Henkilökohtaisten avustajien tes-neuvottelut starttasivat – kevään aikana agendalla alan palkkaus, työolot ja arvostus

JHL ja Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry ovat aloittaneet neuvottelut alan uudesta tessistä. Nykyinen sopimus on voimassa huhtikuun loppuun.

Ensimmäinen neuvottelutapaaminen käytiin 27.1., jolloin asialistalla oli aikatauluista sopiminen. Sopimukseen tähtäävät neuvottelut käynnistyvät helmikuun aikana.

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen (Heta-tes) allekirjoitusosapuolia ovat JHL ja Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry. Työehtosopimus koskee henkilökohtaisen avun työnantajamallia, jossa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa toimii avustajan työnantajana.

JHL:n Heta-neuvottelijoina toimivat sopimusasiantuntijat Laura Tuominen ja Hanna Katajamäki.

– Kevään aikana haetaan ratkaisuja paitsi palkankorotuksiin myös muihin alan työehtoihin liittyviin tärkeisiin kysymyksiin, neuvottelijat kertovat.

JHL:n yhtenä merkittävänä tavoitteena on nostaa henkilökohtaisten avustajien työn arvostusta.

– Työn vaativuus tulee huomioida paremmin. Avustajatyön tärkeys ja sen myötä arvostus pitää saada sen ansaitsemalle tasolle, Laura Tuominen korostaa neuvotteluihin lähdettäessä.

–  Tavoitteiden toteutuminen merkitsee helpotusta alan työvoimapulaan ja sitouttaa työntekijöitä pitkäjänteisesti, Hanna Katajamäki jatkaa.

Alan työ pitää nostaa ansaitsemalleen arvostustasolle!

Neuvottelijoiden mukaan vammaisalan toimijat tuovat hyvin usein esiin nimenomaan henkilökohtaisen avun saatavuusongelmat, vaikka apu on käyttäjien subjektiivinen oikeus. Avustajapula aiheuttaa sen käyttäjille hankaluuksia esimerkiksi arjen hallinnassa, sosiaalisen elämän ja myös henkilökohtaisen hygienian ylläpitämisessä.

– Henkilökohtaiset avustajat pitävät työtään merkityksellisenä. On todella tärkeää edistää avustajien työehtoja ja työoloja, jotta alalla toimiminen olisi mahdollista, Tuominen painottaa.

Lisätietoja:
Laura Tuominen, sopimusasiantuntija JHL, 050 4092 460
Hanna Katajamäki, sopimusasiantuntija JHL 050 513 7701