Siirry sisältöön

JHL: Hyvää kansallista lähihoitajapäivää!

Ammattiliitto JHL haluaa kannustaa lähihoitajia näiden tärkeässä työssä. Lähihoitaja huolehtii osaltaan yhteiskunnan toimivuudesta ja turvaa hyvinvointivaltion tulevaisuutta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toivottaa hyvää kansallista lähihoitajapäivää.

– Lähihoitaja on lähellä ihmistä: hän hoitaa ja hoivaa asiakkaan niin fyysisiä kuin henkisiä haavoja. Lähihoitaja tuo teorian käytäntöön, jolloin asiakas saa tarvitsemansa avun inhimillisessä paketissa.

– Lähihoitaja näkee ihmisarvon kokonaisvaltaisesti. Perushoidon lisäksi on tärkeää, että mieli voi hyvin, hiukset ovat kammattuina ja että vaatteet ovat mieleisiä ja puhtaita.

Niemi-Laine muistuttaa, että lähihoitaja osaa ottaa ammatillisesti vastaan asiakkaiden niin hellyyden kuin aggressiivisuuden osoitukset. Hän on yhteiskunnan toimivuudelle ja hyvinvointivaltion tulevaisuudelle elintärkeä tekijä.

– Lähihoitaja on vuorovaikutuksen ammattilainen. Hän on kärsivällinen ja ylläpitää ammattitaitoaan, jotta osaisi ottaa huomioon asiakkaiden yksilölliset tarpeet. Kiireestä huolimatta hän osaa olla läsnä ihmisten arjessa.

Niemi-Laineen mukaan lähihoitaja on kovan luokan sote-osaaja, jolle hän soisi mahdollisuuden käyttää osaamistaan juuri koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

– Lähihoitaja on äärimmäisen tärkeä lenkki hoitoketjussa, sillä esimerkiksi vanhustyössä hän on usein se, joka havaitsee ensimmäisenä asiakkaiden/potilaiden ongelmat.

– Yhteiskunnassa paljon käytetty mantra ”ahkeruudesta pitää palkita” sopisi ennen kaikkea lähihoitajille, jotka ovat kiinni asiakkaissa ja potilaissa ja joiden työpäivät koostuvat yhä useammin liian kiireisistä askeleista ja huomiota vaativien töiden rajusta priorisoinnista.

Niemi-Laineen mielestä voi aivan aiheesta kysyä, millainen yhteiskunta Suomi olisi ilman lähihoitajia.

– Kenelläkään tässä yhteiskunnassa ei taida olla niin laaja-alaisesti sote- ja varhaiskasvatussektoria halkova koulutus kuin lähihoitajalla.