Siirry sisältöön

Kunta-alalle jälleen uusia palkankorotuksia

Palkankorotukset tulivat voimaan 1. lokakuuta. Palkankorotukset, järjestelyerät, ovat osa kesäkuussa solmittua työ- ja virkaehtosopimusta.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt JAU (JHL ja Jyty), Juko ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pääsivät sopuun keskitettyjen järjestelyerien, palkankorotusten, jakamisesta. Järjestelyerät tulivat voimaan 1.10.2022 kullakin sopimusalalla.

Eri sopimusalojen ratkaisujen yksityiskohtia on avattu erillisissä uutisissa:

– Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä siihen, että kaikissa sopimusalapöydissä neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä ja niissä päädyttiin aikataulussa sopuratkaisuihin, joten työnantajat pääsevät toteuttamaan maksatuksen rivakasti ennen vuodenvaihteen hyvinvointialueuudistusta. Palkankorotukset kohdentuvat erittäin laajasti kunta-alan henkilöstöön, joten niillä osaltaan tuetaan jäsenten pärjäämistä nousevien elinkustannusten keskellä, summaa JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch keskitetyn erän ratkaisut.

Seuraavat palkankorotukset kilahtavat tilille ensi kesänä

Kunta-alan uusista työehdoista päästiin sopuun kesäkuussa. Kolmevuotisissa työ- ja virkaehtosopimuksissa sovittiin palkankorotuksista, jotka tulivat voimaan 1.6. alkaen. Yleiskorotuksen suuruus oli 46 euroa tai 2,0 prosenttia. Myös vuosien 2023 ja 2024 palkankorotusten vähimmäistasosta sovittiin.

Lisäksi sovittiin viisivuotisesta palkkaohjelmasta. Se on oma erillinen ohjelmansa, jonka korotukset tulevat vuosittaisten palkankorotusten lisäksi vuosina 2023−2027. Palkkaohjelman korotukset ovat yhteensä viisi prosenttia.

Nyt lokakuun palkankorotuksien jälkeen seuraavat korotukset näkyvät tilillä ensi kesänä.

– Kunta- ja hyvinvointialan kolmivuotisen sopimusratkaisun seuraavat palkankorotuserät tulevat voimaan 1.6.2023. Ne koostuvat yleiskorotuksesta ja paikallisesta järjestelyerästä. Niiden suuruus on yhteensä vähintään 1,90%. Tämän taso korottuu vielä, mikäli teollisuuden ns. verrokkialoiksi sovituilla aloilla päädytään tätä korkeampiin sopimuskorotuksiin. Lisäksi samasta ajankohdasta tulee voimaan viisivuotisen palkkaohjelman ensimmäinen erä 1,2%, kertoo Karrasch ensi vuoden palkankorotusnäkymistä.

Tutustu tesiisi! Kunta-alan sopimukset löydät täältä.