Siirry sisältöön

Ammattiliitto JHL: Julkiset tukipalvelut turvaavat koko palveluketjun 

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa julkisten tukipalveluiden tärkeydestä. Ilman luotettavia ja toimivia palveluja esimerkiksi huoltovarmuus ja potilasturvallisuus voivat vaarantua.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ulostulo julkisista tukipalveluista on todellisuudelle vieras.

– EK:n näkemys julkisista tukipalveluista ei perustu faktaan. EK näkee tärkeät ja vahvaa erikoisosaamista edellyttävät julkiset tukipalvelut osana voitontavoitteluaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

– On tunnettava julkiset tukipalvelut ennen kuin ymmärtää kuinka merkittävä rooli niillä on mm. sairaanhoitajien ja lääkäreiden rinnalla sairaaloissa potilasturvallisuudessa.

Niemi-Laineen mukaan tällaisilla tukipalveluilla ei voida tuottaa EK:n tavoittelemaa helppoa liikevoittoa, sillä ne ovat korkeata laatua vaativia palveluja.

– Esimerkiksi sairaalatekstiilejä ei voida pestä tavallisissa pesukoneissa, vaan ne vaativat korkeaa teknologiaa. Sairaalatekstiilit ovat potilasturvallisuudessa iso asia.

Sairaaloissa sekä erilaissa laitoksissa catering- ja ruokapalvelut ovat vahvaa ammattitaitoa vaativia tehtäviä.

– Dieettikokit tekevät erikoisruokavaliota sitä tarvitseville potilaille. Näissä ei tehdä massatuotantoa. Kyse on ihmishengistä.

Päivi Niemi-Laine toteaa, että ICT-palvelut ovat keskeinen asia, jotta kaikki tietotekniset laitteet toimivat.

– Mitä tapahtuu, jos vihamielinen rikollinen taho hakkeroi vaikkapa yliopistollisen keskussairaalan? Näiden palveluiden ydin pitäisi olla jo huoltovarmuuden kannalta yhteiskunnan omissa käsissä ja muistuttaa, mitä Vastaamossaa tapahtui.

JHL:n Niemi-Laine muistuttaa, että julkinen toimija ei tee lähtökohtaisesti voittoa. Periaatteena täytyy olla, että mahdolliset yksityiset toimijat eivät saa alihintaan tai veloituksetta käyttöönsä julkisilla toimijoilla olleiden laitteita ja laitteistoja.

– Tukipalveluissa liikevoittoa voi käytännössä tehdä kehnoin työehtosopimuksin, joiden takia työntekijä voi joutua turvautumaan toimeentulotukeen elättääkseen säällisesti itsensä ja mahdollisen perheensä. Julkisen talouden velka kasvaa kasvamistaan, kun matalat palkat kompensoidaan matalapalkkaisille erilaisilla yhteiskunnallisilla tuilla.

– Tällaisessa toiminnassa työntekijät eivät sitoudu ja heidän vaihtuvuutensa on suurta. Tilanne vaikeutuu, koska osaavasta ja sitoutuneesta työvoimasta on niukkuutta. Tämä johtaa työn laadun heikkenemiseen.

Lisätiedot
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772