Siirry sisältöön

Neuvotteluviikon komea saldo: Kaksi neuvottelutulosta, yksi uunituore työehtosopimus

Ammattiliitto JHL urakoi tällä viikolla maaliin sekä Arctia Meritaidon, Työterveyslaitoksen, että Avainnan neuvottelut. Avaintaan myös syntyi uusi työehtosopimus, sillä kaikki osapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Myös työterveyslaitoksen työehdot on nyt hyväksytty.

Kunta-alan suuret sopimukset alkavat JHL:n osalta olla paketissa, kun Avain-tesin neuvotteluissa edettiin neuvottelutulokseen. JHL:n edustajisto hyväksyi neuvottelutuloksen torstaina 16. kesäkuuta, Juko nuiji pykälät hyväksytyiksi päivää myöhemmin.

Seure-tesin neuvottelut jatkuvat yhä.

Avaintaan uusi työehtosopimus!

Uusi työehtosopimus on voimassa 1.5.2022–31.4.2025. Avantalaisten palkkoja korotetaan  1.5.2022 alkaen 46 euroa, kuitenkin vähintään 2 % ja 1.6.2023 alkaen 1,5 %. Kolmannen vuoden korotukset neuvotellaan myöhemmin.  1.5.2022 tulevat korotukset maksetaan takautuvasti.

Nyt on sovittu kaksi paikallista järjestelyerää, 1.11.2022 0,5 % ja 16.6.2023. 0,4 %. Niiden jakamisista neuvotellaan allekirjoituspöytäkirjan mukaisesti. Lisäksi on sovittu kaksi liittotasolla neuvoteltavaa kehittämiserää.

JHL:n yksi useampivuotinen tavoite toteutuu vihdoinkin eli vuosilomataulukoista poistuu B-rivi 1.4.2023 alkaen. Tämän lisäksi tuli useampia tekstimuutoksia, joista osa johtuu perhevapaauudistuksesta. Lue lisää Avainnan työehdoista.

Arctia Meritaito ja Työterveyslaitos saivat uudet työehdot

Myös Arctia Meritaidon tes-neuvottelut luovivat tällä viikolla neuvottelutulokseen. Yhtiössä on omat työehtosopimuksensa työntekijöille ja toimihenkilöille.

Työterveyslaitoksen neuvottelutulos saavutettiin jo aiemmin,  uuden työehtosopimuksen sopimuskausi on muotoa 1+1 vuotta.

Palkankorotukset ovat tämän vuoden osalta yleisen linjan mukaisia yleiskorotuksineen ja paikallisine erineen. Tällä sopimuskaudella valmistellaan siirtyminen viisipäiväiseen vuosilomalaskentaan.

Yksityiset alat puurtavat edelleen

Neuvottelukierros on päässyt yksityisellä sosiaalipalvelualalla jo reilun neljän kuukauden ikään, ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa toukokuun alusta alkaen. Nyt sopimusta yritetään tosissaan rutistaa kasaan ennen juhannusta. Perjantaina 17.6. JHL ja muut osapuolet ovat varanneet reilusti aikaa sopimuksen hiomiseen. Jos tulosta ei perjantaina synny, on juhannusviikolle sovittu vielä kolme neuvotteluaikaa.

Myös yksityinen terveyspalveluala on edelleen neuvottelutulosta vailla, vaikka neuvottelijat tapasivat jälleen kuluneella viikolla. Tällä kertaa käsittelyssä olivat sopimuskausi ja palkkaratkaisut. Neuvottelut jatkuvat juhannusviikolla.

Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten työehtoneuvottelujen kolmas kuukausi on meneillään, eikä tulosta näytä syntyvän. Tällä viikolla opetusalan neuvotteluosapuolet ovat käyneet keskusteluja ilman sovittelijaa, toiveena uusien näkökulmien löytyminen.

Aikuiskoulutuskeskusten neuvottelujen eteneminen on paljolti kiinni yksityisen opetusalan neuvotteluista.

– Olemme JHL:nä yrittäneet tarjoilla mitä erilaisimpia ratkaisuehdotuksia solmun purkamiseksi, mutta mikään ei tunnu maistuvan riitapukareille. Jäämme kesälomille ilman hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön sopimuskorotuksia ja sovintoa yksityisissä oppilaitoksissa. Se on todella harmillista. Lukuvuoden alkaessa oppilaitoksissa elokuussa tulemme tuskin välttymään työmarkkinahäiriöiltä. Varmaan työnantajatkin katselevat ympärilleen, löytyisikö työrauhaa edistäviä osapuolia lähipiiristä. Nyt on tärkeää varmistaa, että liiton jäsenyysasiat ovat itsellä ja työkaverilla kunnossa, kuvailee vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen.