Siirry sisältöön

Kunta-alan sopimukset viimein pakettiin. Saako JHL neuvoteltua loputkin työehdot ennen juhannusta? – Tässä neuvotteluviikon saldo 

Kunta-alalle koitti kesä, kun kaikkia alan sopimuksia koskeva neuvottelutulos hyväksyttiin 8. kesäkuuta. Ratkaisun löytyminen saattaa vauhdittaa muidenkin sopimusalojen neuvotteluja.   

Ammattiliitto JHL:n uuden edustajiston järjestäytymiskokousta 7.−8. kesäkuuta sähköisti paitsi liittojohdon valinta, myös kunta-alalle syntyneen neuvottelutuloksen käsittely. 

Kunta-ala maaliin − sopimusten ensimmäiset palkankorotukset jo nyt kesäkuussa 

Viisi kuukautta kestänyt kunta-alan neuvottelumyllyn jauhanta päättyi viimein, kun JHL:n edustajisto hyväksyi maanantaina 6. kesäkuuta syntyneen neuvottelutuloksen.  

Kolmevuotisen sopimuksen ensimmäiset palkankorotukset, yleiskorotuksena 46 euroa tai vähintään 2 prosenttia, kilahtavat JHL:läisten tileille jo kesäkuussa. Vuosina 2023 ja 2024 palkankorotukset ovat vähintään 1,9 prosenttia. Lisäksi jokaiselle sopimusalalle tulee viisivuotinen palkkaohjelma. 

JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch totesi, että olisi ollut vastuutonta jatkaa riitelyä ja kurjistaa liiton jäsenten taloutta, kun hinnat nousevat ja inflaatio laukkaa. 

– Jos olisimme hylänneet neuvottelutuloksen ja pitkittäneet neuvotteluja syksyyn, olisi ollut erittäin todennäköistä, että tältä vuodelta palkankorotukset olisivat jääneet kokonaan saamatta, hän sanoi. 

Hyväksytty ratkaisu koskee kaikkia JHL:n kunta-alan sopimuksia, niin KVTES:iä, SOTE-sopimusta, kuntien teknisten kuin kuntien tuntipalkkaistenkin työehtosopimusta. Ne on solmittu JHL:n, Jytyn (neuvottelujärjestö JAU), akavalaisen JUKOn ja työnantajien KT:n välillä.

Kiihtyykö vauhti nyt muissakin neuvotteluissa? 

Tuoko kunta-alalle keskiviikkona 8. kesäkuuta syntynyt ratkaisu nyt vauhtia muihinkin ammattiliitto JHL:n sopimusneuvotteluihin?  

Ainakin kunta-alaan tiiviisti sidoksissa olevissa Avaintes-neuvotteluissa tahti on tiivistynyt. Sopimusasiantuntija Riitta Rautiainen kertoi, että sopimuksen allekirjoittajajärjestöt JHL, Jyty, JUKO, OAJ KTN ja työnantajien Avainta neuvottelivat erittäin tiiviisti koko torstai-iltapäivän ja illan, ja että neuvotteluja on jatkettu heti perjantaiaamusta 10. kesäkuuta.  

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöytä on sitkeästi jatkanut kokoontumisiaan. Neuvotteluaikoja on varattu aina juhannusaaton aattoon saakka. Pöydässä on viimein päästy keskustelemaan rahasta, ja laskelmia tarkistetaan puolin ja toisin.  

Yksityisen opetusalan neuvotteluissa on ollut hiljaista sen jälkeen, kun kolmaskin sovittelija Jukka Ahtelan antama sovintoesitys sai hylkäystuomion. Uutta kutsua sovittelijan toimistoon ei ole saapunut. 

Sen sijaan ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtoneuvottelut ovat pitkän hiljaiselon jälkeen heränneet uudelleen henkiin. Tämän viikon keskiviikkona 8. kesäkuuta osapuolet uskaltautuivat jo keskustelemaan rahasta.  

Vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen on kuitenkin hyvin varovainen arvioidessaan neuvottelujen kulkua. 

– Aikkareiden työehtosopimus on hyvin vahvasti kytköksissä yksityisen opetusalan sopimukseen, ja siinä saattaa sitten olla se kompastuskivi, johon neuvotteluissa jymähdetään. Ilman toista kun ei synny toista, hän harmittelee.  

Kuosmanen kuitenkin tähdentää, että neuvotteluteitse tässä kuitenkin yritetään saada ratkaisu aikaan. Aikuiskoulutuskeskusten neuvottelut jatkuvat ensi viikon maanantaina, 13. kesäkuuta. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee