Siirry sisältöön

JHL ja Taimiteko edistävät ilmastonsuojelua ja nuorten työllistymistä

Ammattiliitto JHL osallistuu jälleen tänä kesänä SAK:n jäsenliittojen kanssa 4H-järjestön Taimitekoon. Yhteistyö mahdollistaa mielenkiintoisen ja hyvää tekevän kesätyöpaikan nuorille. Myös ilmasto kiittää!

4H-järjestön Taimiteko  tarkoittaa konkreettista työtä  – eli puuntaimien istuttamista – hiilidioksidipäästöjen kompensoinniksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

20 miljoonaa puuta!

Taimiteon tavoitteena on istuttaa 20 miljoonaa puuta eli 10 000 hehtaaria uutta metsää  vuosikymmenen loppuun mennessä.  Hiilinieluja lisätään istuttamalla taimia alueille, jotka eivät ole olleet vuosikymmeniin aktiivisessa metsä- tai maatalouskäytössä.

Viime vuonna Vuoden vastuullisteko -kilpailun voittanut Taimiteko on nuorille samalla myös hyvä ponnahduslauta työelämään. Taimien istutus on monelle varsinkin alle 18-vuotiaalle nuorelle mahdollisesti ensimmäinen kesätyö, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista suoritepalkkaa.

Tämän kesän istutustyöt Kuortaneen Tausnevalla SAK-metsässä ovat käynnistyneet.

SAK-metsä sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneen Tausnevalla. Kyseessä on turvetuotannosta poistunut maa-alue, johon kesätyöntekijät istuttavat lähes 10 000 taimea. Kasvamassa on noin viisi hehtaaria uutta metsää.

Mikä Taimiteko?
• Taimiteko-toiminnan kautta Suomeen istutetaan uutta hiilinielua ja nuoret saavat työkokemusta taimien istuttajina
• Hiilinieluja lisätään istuttamalla taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä
• Yksityiset ihmiset, yritykset ja yhteisöt voivat osallistua Taimitekoon ja kompensoida hiilijalanjälkeään
• Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää eli 20 miljoonaa puuta vuoteen 2030 mennessä

Tänä vuonna Taimitekoja ovat SAK:n liitoista tekemässä JHL:n lisäksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Paperiliitto, Rakennusliitto, Rautatiealan Unioni RAU, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Suomen Merimies-Unioni SMU sekä Teollisuusliitto.

Muokattu 13.6.2022: Korjattu palkkatermi suoritepalkaksi