Siirry sisältöön

Neuvottelutulos, peruuntunut lakkovaroitus ja sitkeää puurtamista: Näin JHL:n sopimusneuvottelut etenivät kalenterin siirtyessä kesäkuulle 

Ammattiliitto JHL jatkaa edelleen neuvotteluja monien alojen työehdoista. Kuluneella viikolla JHL pääsi sopuun Työterveyslaitoksen työehdoista ja perui lakkoaikeensa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Monissa pöydissä neuvottelut jatkuivat sinnikkäästi. 

Kuluneella viikolla JHL sai pitkästä aikaa yhdet sopimusneuvottelut pakettiin, kun Työterveyslaitoksen työehdoista syntyi neuvottelutulos. Sopuun päästiin maanantaina 30.5. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, kun kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet sen. 

Kunta-alan umpisolmuun haetaan edelleen ratkaisua

Kuntien tulevat työehdot ovat edelleen auki, vaikka edellinen sopimuskausi päättyi jo kuukausia sitten. Työehtoja on tähän mennessä hiottu muun muassa sopimusosapuolten kesken sekä sovittelijan ja sovittelulautakunnan johdolla.  

– Ratkaisua haetaan edelleen, ennen kesälomakautta. Teemme hartiavoimin töitä sen eteen, että alalle saadaan hyvä sopimus. Toivomme pikaista ratkaisua, sillä jokainen kuukausi ilman palkankorotuksia tietää työntekijöille tulonmenetyksiä, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch sanoo. 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä JHL ja Jyty peruivat lakkovaroituksensa maanantaina 30.5. Liitot antoivat lakkovaroituksen, koska sairaanhoitopiiri oli aiemmin päättänyt aloittaa neuvottelut ainoastaan Sote ry:n kanssa paikallisesta sopimuksesta. Myöhemmin neuvotteluaikeet peruttiin, ja liitot peruivat lakkovaroituksensa. 

Avaintan neuvotteluihin tulossa tiukka rutistus, sivistysaloilla odotteleva tunnelma

Tällä viikolle oli sovittu yksi tapaaminen ja siinä käytiin läpi Avaintan neuvotteluiden yleistä tilannetta. Neuvottelujen tahti kiihtyy ensiviikolla, JHL istuu neuvottelupöytään lähes joka päivä. 

Yksityisellä opetusalalla tunnelma on odottava. Alan työehdoista on annettu jo kolme sovintoesitystä, mutta ratkaisu ei ole vieläkään näköpiirissä. 

Aikuiskoulutuskeskusten neuvottelijat tapasivat torstaina 2. kesäkuuta kahden kuukauden neuvottelutauon jälkeen. Neuvottelutulos antaa näissäkin neuvotteluissa odottaa itseään.  

– Olemme kuitenkin sopineet kaksi neuvottelutilaisuutta aikkareille ensi viikolle. Pohjimmiltaan aikuiskoulutuksen neuvottelutilanne sisältöjen osalta ei ole niin mahdoton kuin yksityisellä opetusalalla, vaikka lähes identtisistä sopimuksista on kyse. Aika käy vähiin, sillä kesälomat painavat niskaan, mikä hyppäyttää apinat selkään ja vie tilapäisesti painostustoimenpiteiden mahdollisuuden, kertoo vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen.  

Yksityinen sosiaaliala pääsi puhumaan rahasta

Palkankorotusten taso kiinnostaa sopimusneuvotteluissa aina, ja nyt myös yksityisen sosiaalialan neuvotteluissa on edetty puhumaan rahasta. Neuvottelupöydässä puitiin tällä viikolla korotusten tasoa ja sopimuksen kustannuksia. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee