Siirry sisältöön

Yksityinen opetusala kaivautunut hyvin syviin poteroihin 

Yksityisen opetusalan neuvottelut työehtosopimuksen uudistamiseksi ovat tiukassa umpisolmussa. Neuvottelut kariutuivat 2. huhtikuuta. Riidan osapuolet ovat kuluttaneet sovittelijan toimiston oven saranoita Bulevardilla kohtuullisen usein, toistaiseksi ilman tulosta. 

JHL:n vastaavan sopimusasiantuntija Reetta Kuosmasen mukaan lakkovaroitukset, viikon kestänyt lakko ja kaksi hylättyä sovintoesitystä eivät ole olleet omiaan lähentämään yksityisen opetusalan sopijaosapuolia. JHL olisi hyväksynyt viimeisimmän sovintoesityksen, mutta koska OAJ:lle esitys ei kelvannut, se kaatui. Esityksen hylkääminen pillastutti Sivistystyönantajat niin, ettei sillä näytä olevan enää minkäänlaista sopimishalukkuutta.

– Nyt riitapukarit ovat kaivautuneet todella syvälle poteroihinsa. Ratkaisua on turha odottaa ihan lähiaikoina.  Sopimisen meiningistä ei ole tietoakaan.  Molemmat takertuvat periaatteellisiin kysymyksiin ja provosoituvat toistensa sanomisista.  Ei näy merkkiäkään siitä, että aidosti pyrittäisiin hakemaan sopua, Kuosmanen kuvaa yksityisen opetusalan tilannetta.

– JHL:n neuvottelema, hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä koskeva sisällöllinen ratkaisu on käytännössä ollut käsissämme jo maaliskuun lopulta lähtien, mutta kun koko työehtosopimusta koskevaa sopua ei ole löytynyt, ei sitäkään ole saatu kuitattua, hän jatkaa turhautuneena. 

Osapuolet tapasivat sovittelija Jukka Ahtelan johdolla viimeksi keskiviikkona 18.5.2022. Vaikeasta tilanteesta huolimatta sovittelua pyritään jatkamaan edelleen tällä viikolla. 

Ammattiliitto JHL:n tavoitteena on edelleen saada yksityiselle opetusalalle laaja perhevapaaratkaisu sekä kohtuullinen palkkapotti.  Kuosmanen muistuttaa, että pattitilanteen pitkittyessä myös vaatimukset kasvavat ja ratkaisun saavuttaminen tulee sen seurauksena kalliimmaksi. 

Lisätiedot
vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen, 050 461 9301

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:nFacebookjaTwitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee