Siirry sisältöön

Kunnallista pääsopimusta sovelletaan yhä, irtisanomisaika kuusi kuukautta

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi keskiviikkona 11.5. kunnallisen pääsopimuksen. Pääsopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta ja irtisanomisaikana pääsopimusta noudatetaan ja sovelletaan kaikilta osiltaan. Säännöt koskevat kaikkia sopimusosapuolia.

Kunnallisessa pääsopimuksessa on määräyksiä muun muassa siitä, miten paikallinen sopiminen tapahtuu ja miten erimielisyydet ratkaistaan. Näitä pykäliä noudatetaan normaaliin tapaan kuten tähänkin asti. Työpaikoilla ei tässä vaiheessa ole syytä muuttaa toimintatapoja.

Pääsopimuksen irtisanominen liittyy tarpeeseen muuttaa sopimuksen sisältöä. Muutoksia tarvitaan, koska hyvinvointialueet aloittavat palvelutuotantonsa vuoden 2023 alussa.  Vanha pääsopimus pitää irtisanoa, jotta uusi sopimus voidaan solmia.  Sopimus raukeaa JUKO:n irtisanomisilmoituksella kaikkien osapuolten osalta. Myös JHL pitää sopimuksen irtisanomista välttämättömänä sopimusteknisenä toimenpiteenä.

Uudesta pääsopimuksesta on neuvoteltu koko työehtosopimusneuvottelukevään ajan osana kunta-alan sopimusneuvotteluja. Neuvottelutulosta ei vielä ole.

Ammattiliitto JHL tiedottaa paikallisia neuvottelijoitaan, kun pääsopimusasian osalta tapahtuu uusia ratkaisuja.