Siirry sisältöön

Nippu uusia työehtosopimuksia ja yksi neuvottelutulos kirkastivat lakkoaallokossa vellonutta viikkoa  

Joukko työehtosopimuksia saatiin tällä viikolla nuijittua voimaan ja henkilökohtaisille avustajille syntyi neuvottelutulos. Kunta-alan lakkoaalto pyyhkäisi kymmeneen kaupunkiin, yksityiselle opetusalalle ja Destiaan. Yksityinen sosiaalipalveluala ja terveyspalveluala valahtivat sopimuksettomaan tilaan. 

Vappu tuli ja meni kohtalaisen koleassa säässä. Samanlaista koleutta koettiin kunta-alalla, kun odotettua sovintoesitystä lautakunnalta ei tullut. Suorastaan lunta tuli tupaan yksityisellä opetusalalla, kun sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesitys kaatui, vaikka JHL olisi sen hyväksynyt.  

Mutta tapahtui kuukauden vaihteessa hyvääkin: satama-alan, Campusta Oy:n ja Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelujen työehdot hyväksyttiin kaikkien neuvotteluosapuolten hallinnoissa. Myös henkilökohtaisten avustajien työehtoneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos keskiviikkona 4. toukokuuta. 

Kunta-alalle ei vieläkään sovintoesitystä, lakkoaalto pyyhkii yli Suomen 

Kunta-alan työehtoriitaa on nyt käsitelty reilut kaksi kuukautta. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen ja varapuheenjohtaja Martti Hetemäki kutsuivat riidan osapuolet yksitellen kuultaviksi torstaina 5. toukokuuta. Sovintoesitys saattaa tulla viikon sisällä. 

Kunta-alan viikon mittainen lakko alkoi tiistaina 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Suurlakosta twiittasi myös Euroopan julkisten palvelujen ammattiliittojen federaatio EPSU. 

Myös Destiassa ja yksityisellä opetusalalla lakko 

Tällä viikolla, 2. toukokuuta lakko alkoi myös Destiassa, jossa kiistellään työntekijöiden järjestäytymisoikeudesta. Lakko on voimassa toistaiseksi. 

Yksityisen opetusalan kahdeksan päivän mittainen lakko alkoi tiistaina 3. toukokuuta. Lakossa on mukana  17 yksityistä oppilaitosta Helsingissä ja Tampereella. Sovittelun tai neuvotteluiden jatkumisesta ei tällä hetkellä ole tietoa. 

Neuvottelut jatkuvat yksityisellä sosiaalipalvelualalla ja terveyspalvelualalla 

Sekä yksityinen sosiaalipalveluala että terveyspalveluala ajautuivat kuun vaihteessa sopimuksettomaan tilaan. Vanhan työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan niin kauan kunnes uusista työehdoista päästään sopuun, mutta työrauhavelvoitetta sopimusaloilla ei enää ole. 

Molemmissa pöydissä neuvotteluja jatketaan sitkeästi. 

Myös Avaintyönantajien Avaintes-neuvotteluihin on puhallettu uutta henkeä. Neuvottelut pistettiin tauolle siinä vaiheessa, kun kunta-alan neuvottelut keskeytettiin Kunta- ja hyvinvointialuetyönantaja KT:n toimesta. Uusia neuvotteluaikoja on varattu tämän viikon lisäksi myös ensi viikolle. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:nFacebookjaTwitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee