Siirry sisältöön

Pulmia palkkauksessa, työajoissa tai työolosuhteissa? – Kesäduunari-info neuvoo

Jos mikä tahansa askarruttaa kesätyössä, älä epäröi olla yhteyksissä SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteiseen Kesäduunari-infoon. Tarjolla on tuiki tarpeellista neuvontaa koko kesän ajan.

Kesätyökausi on jälleen alkanut, ja monille nuorille kesätyö onkin ensimmäinen kosketus työelämään. Hyvin ja mutkattomasti sujunut työelämän alkupolku ja siitä saadut kokemukset ovat aina toivottavia. Silti toisinaan eteen tulee tilanteita, jolloin kokeneempikin kaipaa neuvoja työelämäkysymyksiin.

Kesäduunari-info on perustettu kaikille avoimeksi palveluksi, jonka kautta voi lähteä selvittämään kesätöissä mietityttäviä asioita. Kesätyöntekijöiden, varsinkaan nuorten, ei tarvitse jäädä yksin.

Tämän vuoden kesäduunarineuvoja Hanna-Marilla Zidan rohkaisee ottamaan infoon yhteyttä heti, jos jokin työhön liittyvä asia pohdituttaa. Sen voi hyvin tehdä jo vaikka ennen kesäpestin alkamista. Kun työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ovat valmiiksi hallussa työn alkaessa, voi välttyä mahdollisilta ongelmatilanteilta.

Aiheesta kuin aiheesta

Lähes parikymmenen vuoden kokemus järjestöjen yhteisestä kesätyöneuvonnasta on osoittanut tarpeellisuutensa.

Vaikka työelämä on näiden vuosien aikana muuttunut monin tavoin, Kesäduunari-infoon tulevat kysymykset käsittelevä pitkälti samoja aiheita. Eniten kysytään neuvoa palkka- ja työaika-asioihin. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista aiheista tulee usein yhteydenottoja.

Zidan muistuttaa, että kesätyöstä sopiessa kannattaa pyytää työsopimus kirjallisena ja tutustua siihen huolellisesti.

– Jos jokin ehto on epäselvä, niin allekirjoittamisen kanssa ei kannata kiirehtiä, vaan käydä sopimus huolella läpi ennen sitä. Huolellinen perehtyminen omiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin on työsuhteen molempien osapuolten etu.

Miten, mistä ja milloin?

Kesäduunari-info palvelee koko kesän ajan, 31. elokuuta asti.

Kesäduunarineuvojan tavoitat arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571.

Neuvoja voi kysellä myös sähköisellä yhteydenottolomakkeella.

Kysyä voit niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, voit halutessasi olla yhteyksissä nimettömänä.

Kesäduunari-infosivulta löydät valmiita vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sekä myös kesäduunarin muistilistan. Käytä hyödyksesi myös hyödylliset työelämävinkit ja -linkit. Tarkista ainakin se, mitä tulee ottaa huomioon, kun aloitat kesätyön!

Kesäduunari-info sosiaalisessa mediassa: