Siirry sisältöön

Energia-alalle sopimus, nivaska hyväksyttyjä neuvottelutuloksia ja sovintoesityksen odottelua: Näin neuvottelut etenivät vapun alla

Ammattiliitto JHL:n neuvotteluviikkoon mahtui sekä sopua että sen odottelua. Kunta-alan työehtosolmu ei vieläkään aukea, mutta energia-ala sai uudet työehdot ja JHL hyväksyi koko joukon neuvottelutuloksia. Sopimukseton tila väijyy nurkan takana yksityisellä sosiaalialalla, yksityisellä terveysalalla ja henkilökohtaisten avustajien sopimuksessa.

Kunta-alan sopu odottaa edelleen

Kunta-alan työehtoriitaa sovitellaan yhä. Osapuolta näkökantoja on koottu yhteen ja keskustelua on käyty laajasti.

Materiaalia lautakunnan sovintoesityksen tueksi on kertynyt paljon, jollei vieläkin enemmän. Esitystä ei tällä viikolla kuitenkaan tullut, vaikka alkuviikosta niin arveltiin.

Alan neuvotteluita vauhditetaan pian myös painostustoimilla. Vapun jälkeisellä viikolla alkaa JHL:n ja muiden järjestöjen lakko 10 kaupungissa.

Yksityiselle opetusalalle sovintoesitys

Yksityisen opetusalan neuvotteluosapuolet tekivät alkuviikon kotitehtäviä. Sovittelija Jukka Ahtela päätyi antamaan vastausten perusteella sovintoesityksen perjantaina 29. huhtikuuta.

JHL:n, OAJ:n, Jytyn ja Sivistystyönantajien on annettava vastauksensa esitykseen tänään perjantaina 29. huhtikuuta kello 20.00 mennessä. Jos sovintoesitys hylätään, yksityisen opetusalan kahdeksanpäiväinen lakko pääkaupunkiseudun ja Tampereen yksityisissä oppilaitoksissa alkaa tiistaina 3. toukokuuta. 

Energian uudet työehdot nuijittiin voimaan

Energia-, ICT- ja verkostoalan työehtosopimus on nyt valmis. JHL ja muut sopimusosapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen tällä viikolla. Alan uudet työehdot tulevat takautuvasti voimaan jo 1. huhtikuuta 2022 alkaen. Sopimuksen kesto on 1+1 vuotta.

Ammattiliitto JHL hyväksyi tällä viikolla myös seuraavat neuvottelutulokset: HY247 (Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut), Senaattikiinteistö/puolustuskiinteistöt, Metsähallitus, EPA-tes (Paltan erityisalojen tes) sekä Finavian tes.

Sopimukseton tila käsillä monilla aloilla

Huhtikuun lopussa päättyy niin yksityisen sosiaalialan, yksityisen terveysalan kuin henkilökohtaisten avustajienkin nykyinen sopimuskausi.

Yksityisen terveysalan neuvotteluissa käytiin tällä viikolla läpi osapuolten tavoitteita.

Yksityisen sosiaalialan neuvotteluissa on edelleen sovittavaa.

– Muun muassa palkkausjärjestelmään ja perhevapaisiin liittyvissä asioissa riittää edelleen tarkentamista. Työ sopimuksen eteen jatkuu, viestittävät JHL:n neuvottelijat Laura Kovalainen ja Tanja Tuunainen-Vainio.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee 

Uutiseen lisätty hyväksytyt neuvottelutulokset 29.4. kello 14.02.