Siirry sisältöön

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita JHL:n työehtoneuvotteluissa – Tämä kaikki tapahtui pääsiäisviikolla 

Pääsiäisen piinaviikolla JHL jatkoi kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa, ilmoitti 10 kaupunkia käsittävästä uudesta lakosta, hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoesityksen ja saattoi maaliin Kansallisgallerian sekä Finnveran neuvottelut.

Virpojien lisäksi palmusunnuntaina myös kunta-alan työehtoriidan sovittelulautakunta oli liikkeellä haastatellen riidan osapuolia. Sovun aikaan saaminen painetta lisäävät uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto ja laaja lakkovaroitus. Myös muilla sopimusaloilla annettiin tällä viikolla lakkovaroituksia. Kansallisgalleriaan ja Finnveraan saatiin pääsiäisrauha, kun neuvottelutulos kuitattiin keskiviikkona. 

Lautakunta sovittelee, JHL lisää pökköä lakkopesään 

Kunta-alan umpisolmuun menneitä työehtoneuvotteluja selvittämään nimitetyn sovittelulautakunnan nenä ei kauaa tuhissut, kun se iski nyrkit saveen ja aloitti työt. Jo palmusunnuntaina lautakunta kutsui neuvotteluosapuolet kuultavaksi.  

– Kuluneen viikon aikana lautakunta on työskennellyt tiiviisti, mutta sovintoesitys antaa odotuttaa itseään pääsiäisen yli, toteaa JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.

Antaakseen vauhtia säädylliselle sovintoesitykselle, Ammattiliitto JHL ilmoitti tiistaina 12.4. jatkavansa valtakunnallista ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa toistaiseksi. Kielto alkaa toisena pääsiäispäivänä 18. huhtikuuta. 

Torstaina 14. huhtikuuta liitto ilmoitti kymmeneen kaupunkiin ulottuvasta kunta-alan lakosta. Mikäli sopua kunta-alalle ei synny, viikon mittainen lakko alkaa tiistaina 3. toukokuuta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. 

JHL, Jyty ja JUKO julistivat aiemmin kunta-alalle pääkaupunkiseutua (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen) koskevan viikon lakon ajalle 3.–9.5. Alkuperäisen aikataulun mukaan lakon piti alkaa jo 19. huhtikuuta, mutta työministeri päätti siirtää lakkoa kahdella viikolla eteenpäin.

AvainTES:n neuvottelut ovat edelleen keskeytyneinä. Neuvottelujen jatkamisen mahdollisuuksista on käyty keskusteluja, mutta toistaiseksi ei neuvottelupöytään ole palattu.

Yksityisen opetusalan lakko toteutuu, sovintoesitys hylättiin 

Sovittelija Jukka Ahtela antoi keskiviikkoiltana 13.4. sovintoesityksen yksityisen opetusalan työehtoriitaan. Paljon ei Ahtela miettimisaikaa järjestöille antanut. Vastaus piti antaa tänään torstaina aamupäivällä kello 11. JHL hylkäsi sovintoesityksen, kuten kaikki muutkin palkansaajajärjestöt.

Hylkäys merkitsee sitä, että yksityisen opetusalan kahdeksan päivää kestävä lakko alkaa ensi tiistaina 19. huhtikuuta.  

Ennen sovitteluun pääsemistä Sivistystyönantajat Sivista yllätti kaikki  ilmoittamalla, että sen mielestä lakko on laiton. Järjestöt ovat eri mieltä asiasta. Vastineeksi ne pidensivät 19. huhtikuuta alkavaa lakkoaan päivällä 

Epäselvä tilanne viivästytti sovittelua usealla päivällä, ja sovittelija Jukka Ahtelan kanssa ensimmäiseen kunnolliseen tapaamiseen päästiin eilen keskiviikkona, lähes viikkoa myöhemmin kuin alun perin oli sovittu. 

Energiasopimuksen kanssa vielä vääntöä

Energia-alan tes-neuvotteluissa on lähennetty, mutta ei vielä tarpeeksi sopimusta silmällä pitäen. Ensi viikolla jatketaan täydellä höyryllä ja täysipäiväisesti.

– Hieman edistymistä oli havaittavissa liittyen kummankin osapuolen neuvottelutavoitteisiin, muotoilee JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen.

Henkilökohtaisten avustajien sopimus työn alla

Tämän viikon Heta-tes-tapaamisissa ei vielä neuvottelutulokseen päästy, ensi viikolla tavataan samoissa merkeissä.

Menneen viikon neuvotteluissa käytiin intensiivisesti läpi osapuolten keskeisimpiä tavoitteita.

Yksityisen sosiaalipalvelualan TES-pöydässä odotellaan kuntaa

Keskustelujen teemoiksi valikoituivat tällä viikolla etenkin työhyvinvointi, työvoimapula perhevapaa- ja palkkausjärjestelmän uudistus.

Työnantajapuolen mukaan konkreettista edistystä neuvotteluissa ei ole odotettavissa ennen kuin on tiedossa kuntaa koskevan sopimuksen taso.

Kansallisgallerian neuvottelutulos taputeltu 

Kansallisgalleriaan saatiin neuvottelutulos torstaina 14. huhtikuuta. Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä neuvotteluosapuolten hallinnon hyväksymisen. 

Sopimuksen neuvotteluosapuolia ovat ammattiliitto JHL, ammattiliitto Pro ja Juko sekä Sivistystyönantajat Sivista. 

Kansallisgalleria on kolmen Helsingissä toimivan taidemuseon kokonaisuus, johon kuuluvat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.  

Finnverasta myös tulos ulos

Finnveran neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos keskiviikkona 13. huhtikuuta. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan tarkemmin, kun sopimusosapuolet ovat hyväksyneet sen hallinnollisesti.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:nFacebookjaTwitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee