Siirry sisältöön

Lakkoja, ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä hyvin harvinainen lautakunta: JHL:n sopimusviikko käänteitä täynnä

Ammattiliitto JHL jatkoi sitkeästi työehtosopimusneuvotteluita kuluneella viikolla. Valtakunnansovittelija siirsi kunta-alan sopimusneuvottelut harvoin käytettyyn sovittelulautakuntaan, yliopistojen työehdot lyötiin kirjoihin ja kansiin. Lisäksi viikkoa värittivät paikalliset lakot sekä valtakunnallinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Kevät otti kuluneella viikolla takapakkia ainakin Etelä-Suomessa, ja myös monissa ammattiliitto JHL:n sopimuspöydissä odoteltiin suotuisampaa sopimussäätä. Kunta-alan tilanne on vaikeassa solmussa ja lakkovaroituksia on annettu muuallakin. Huhtikuun alkumetreillä saatiin kuitenkin myös maaliin yksi neuvottelusavotta .

Yliopistojen työehtosopimus maaliin

Yliopistojen uusi työehtosopimus nuijittiin voimaan kaikkien osapuolten hallinnoissa tämän viikon torstain ja perjantain aikana. Sopimus on muotoa 1+1 vuotta.

Yleiskorotuksena maksettava palkankorotus napsahtaa yliopistolaisille vajaan kahden kuukauden kuluttua, 1. kesäkuuta. Perhevapaauudistuksen myötä toinen vanhempi tulee saamaan palkallista vapaata 30 arkipäivää. Tähän saakka toinen vanhempi on voinut saada vain kuusi arkipäivää palkallista vapaata. Muutos on huikea.

– Yliopistot haluavat päätöksellä edistää perhevapaiden tasapuolista käyttöä ja edistää vanhempien välistä tasa-arvoa. Tässä asiassa olemme eturintamassa, vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen sanoo.

Yksityinen opetusala sovittelijan pakeille

Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvottelut sen sijaan karahtivat viime viikonloppuna kiville. Neuvottelijoiden askeleet suuntautuvat nyt valtakunnansovittelijan toimistolle. Sovittelu alkaa tänään 8. huhtikuuta iltapäivällä.

– Olimme päässeet pitkälle hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön sopimusratkaisun löytämisessä. On todella harmillista, että jaksaminen ja valtuudet löytää neuvotteluteitse ratkaisu koko yksityisen opetusalan työehtosopimukseksi loppuivat osapuolilta kesken, toteaa JHL:n sopimusneuvottelija, vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen.

Lakot laajenemassa yksityiskouluihin

Yksityiskoulut pistävät ovensa viikoksi säppiin 19. huhtikuuta, jos sopua ei synny sitä ennen. Työntekijät ja työnantaja ovat erimielisiä muun muassa siitä, kuinka perhevapaauudistus sovitetaan osaksi alan työehtoja.

Sivistysaloilla normineuvottelut jatkuvat Kansallisgalleriassa ja Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluissa (HY247). Molempien sopimuskausi päättyi maaliskuun lopussa. Vanhoja sopimusmääräyksiä noudatetaan kunnes uusista työehdoista päästään sopuun. Työrauhavelvoitetta ei enää ole.

Kunta-alan sovittelu jatkuu uusin askelkuvioin

Kunta-alan järjestöjen hylättyä valtakunnansovittelijan sovintoesityksen vedettiin muutama päivä henkeä. Tällä viikolla sovittelijan pakeilla käytiin kahdesti. Torstaina 7.4. valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala löi hanskat tiskiin ja ilmoitti esittävänsä sovittelulautakunnan perustamista työ- ja elinkeinoministeriölle.

Työministeri Tuula Haatainen asetti sovittelulautakunnan tänään perjantaina 8. huhtikuuta. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on pettynyt siihen, ettei valtakunnansovittelija yrittänyt vielä päästä ratkaisuun neuvotteluosapuolten kanssa.

JHL on asiantuntijana tiiviisti mukana lautakunnan työskentelyssä. Lautakunta kuulee asiantuntijoita ja ottaa huomioon heidän näkemyksensä asiansovittelussa. Lautakuntaa on käytetty harvoin. Lautakunta oli käytössä esimerkiksi vuonna 2007 hoitoalan työriidassa.

JHL:n viikon mittainen lakko pääkaupunkiseudulla alkaa 19. huhtikuuta, jos sopua ei saada aikaan sitä ennen. Ammattiliitto JHL saa painostustoimiin tukea Eurooppa-kattojärjestö EPSUlta. Kuluneella viikolla kunta-alan ammattilaiset olivat lakossa Turussa ja Oulussa

Aikaa huhtikuun loppuun

Monet JHL:n solmimat työehtosopimukset tulevat sopimuskautensa loppuun 30. huhtikuuta. Silloin päättyvät esimerkiksi yksityisen sosiaalialan, yksityisen terveyspalvelualan ja henkilökohtaisten avustajien sopimukset.

Henkilökohtaisten avustajien neuvotteluissa syvennyttiin tällä viikolla muun muassa työaikakysymyksiin.

Terveyspalveluala aloitti sopimusneuvottelut perjantaina 8. huhtikuuta.

Yksityisen sosiaalipalvelualan pöydässä suurin osa asioista on vielä ratkomatta. Tällä viikolla työnantaja tarjoili näkemyksiään työntekijöiden tavoitteista.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee