Siirry sisältöön

Kunta-alalle sovintoesitys, JHL käsittelee esitystä keskiviikkona 

Valtakunnansovittelija on jättänyt kunta-alalle sovintoesityksen tiistaina 29.3. JHL antaa vastauksensa esitykseen edustajistonsa kokouksen jälkeen keskiviikkona 30.3.  

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on antanut sovintoesityksen kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja koskevaan kiistaan. Valtakunnansovittelija odottaa vastauksia neuvottelujen osapuolilta 30.3. klo 18.00 mennessä.  

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n 120-jäseninen edustajisto käsittelee sovintoesitystä keskiviikkona 30. maaliskuuta iltapäivällä. JHL edustaa noin kolmasosaa kunta-alan työntekijöistä. 

– JHL on vaatinut kuntiin ja hyvinvointialueille monivuotista palkkaohjelmaa ja kunnollisia palkankorotuksia ostovoiman lisäämiseksi. Lisäksi neuvottelutavoitteinamme on tällä neuvottelukierroksella ollut mm. paikallisen sopimisen kehittäminen sekä työaikajoustojen lisääminen kunkin elämäntilanteeseen sopiviksi. Sovintoesitys ei tue asetettuja tavoitteitamme mielestäni riittävällä tavalla. Edustajistomme arvioi kuitenkin sovintoesitystä näistä lähtökohdista, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo tilanteesta. 

JHL on vauhdittanut neuvotteluita lakoilla sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. JHL ja Jyty ovat järjestäneet kunta-alaa koskevat lakot Rovaniemellä ja Jyväskylässä 23.3.–24.3. Parhaillaan on menossa lakot Tampereella ja Kuopiossa 29.–30.3. Jyty, JHL ja Juko ovat jättäneet lakkovaroituksen Ouluun ja Turkuun 6.–7.4. sekä pääkaupunkiseudulle (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) 19.–25.4. 

Ensimmäinen koko kunta-alaa koskenut ylityö- ja vuoronvaihtokielto oli 7.–13.3. ja toinen 21.3.–27.3. Kolmas on julistettu ajalle 4.4.–10.4.  

Mikäli uusista työehdoista ja kunnollisista palkankorotuksista ei synny sopua, lakot ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellot toteutuvat. JHL on valmis laajentamaan ja lisäämään painostustoimia tarvittaessa. Jäsenille maksetaan lakkokorvausta 160 euroa/päivä.

Kunta-alan sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), JUKO ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa. 

Lisätietoja puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772